Elektronske dozvole za gradnju od 2016. godine
Foto: Fonet Nenad Djordjevic

Zaživeo zakon o planiranju i izgradnji

Elektronske dozvole za gradnju od 2016. godine

InfoBiz -
Do juna je izdata 2.161 građevinska dozvola, što je najviše u poslednjih sedam godina, ukazuje Aleksandra Damnjanović

BEOGRAD - U Srbiji je zaživela primena novog Zakon o planiranju i izgradnji, a od 1. januara 2016. počinje i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, najavila je juče Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini 2015. izdata je ukupno 2.161 građevinska dozvola, što je najviše u poslednjih sedam godina, a Damnjanovićeva ističe da se ministarstvo u prethodnom periodu aktivno uključilo u kontrolu rada opštinskih i gradskih službi.Pravila ponašanja- U početku primene izdate su samo 202 građevinske dozvole u celoj Srbiji. Uočavamo rast svakog meseca i prema najnovijim podacima u julu je izdato 606 građevinskih dozvola i 880 rešenja, što su takozvane mini-dozvole - ukazala je državna sekretarka, koja ističe da je ministarstvo reagovalo u svim lokalnim samoupravama, gde je utvrdilo da se zakon ne primenjuje.- U početku primene je bilo malih nedoumica, što se uvek dešava kad promenite pravila ponašanja. Ministarstvo je intervenisalo i donelo podzakonska akta koja omogućavaju neposrednu primenu zakona - kaže sekretarka.Ona je naglasila da se ministarstvo priprema za sledeću fazu primene zakona, od 1. januara, kada će u Srbiji konačno početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole.Edukacija- Izabran je softverski paket koji omogućava izdavanje elektronskih dozvola i već u oktobru ministarstvo će zajedno sa svojim partnerima - USAID i NALED - početi edukaciju zaposlenih za primenu tog sistema - navela je ona.

ProblemiOPŠTINARI TRAŽE PAPIREU ministarstvu ističu da je došlo do željene implementacije Zakona o planiranju i izgradnji, ali i da je uočeno da neke opštine, na primer, traže od stranaka da dostave dokaze koje bi morale same da pribavljaju po službenoj dužnosti. Damnjanovićeva je dodala da Ministarstvo intenzivno radi na otklanjanju tog problema.

ČinjeniceREZULTATI NA TERENU40 odsto povećano izdavanje dozvola u odnosu na jun 2015.606 dozvola izdato u julu ove godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track