EPS OPELJEŠIO MLINARA: Potrošio za struju 4.000, mora da im plati 28.000!
Foto: Thinkstock

Prekardašili s računom

EPS OPELJEŠIO MLINARA: Potrošio za struju 4.000, mora da im plati 28.000!

InfoBiz -
Ceh uvećan zbog obračunske snage od 18.000 dinara, koja se plaća bez obzira na potrošnju, dok su akcize i PDV premašili 6.200 dinara

BEOGRAD - Vlasnik mlina za pšenicu iz okoline Jagodine u januaru je potrošio struju za oko 4.000 dinara, ali mu je „Elektroprivreda Srbije“ poslala račun od 28.513 dinara!Ceh je uvećan sedam puta zbog obračunske snage, akcize i poreza na dodatu vrednost.Vladica Nikolić, suvlasnik mlina u selu Donji Račnik, kaže za Kurir da ovo nije prvi put da potroši vrlo malo struje, a da račun bude astronomski. On navodi da na osnovu poslednjeg računa njega kilovat-sat struje košta više od 47 dinara - deset puta više nego što piše na računu.

- Mlin radi najviše leti i tada ima neke logike da platimo obračunsku snagu od dvadesetak hiljada dinara jer nam je i potrošnja mnogo veća. Ali zimi je propast! S obzirom na to da se obračunska snaga plaća samo na osnovu najveće snage koju mašine povuku, nebitno je kolika je potrošnja. Ako mašine rade i pet minuta, ceh za snagu će biti ogroman - objašnjava on.

Inače, potrošači struje, ne samo firme nego i građani, obračunsku snagu plaćaju bez obzira na to kolika im je potrošnja. Snaga koju domaćinstvo ili firma povlači predstavlja mogućnost da se u istom trenutku uključi više aparata. To ne mora da se uvek desi, ali kad se desi, distributivni sistem EPS u tehničkom smislu mora da bude spreman da izdrži. Domaćinstva plaćaju fiksnu snagu koju sama izaberu, a firmama se ona meri svakog meseca.Pošto obračunska snaga mora da se plaća, rešenje za kupce koji troše struju samo u određenim periodima, kao što je to slučaj s mlinovima za pšenicu, možda bi moglo da se nađe u popustima koje bi ovakvi kupci mogli da dobiju od firmi koje prodaju struju na tržištu, ne samo od EPS.Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“, kaže za Kurir da je to opcija, ali konkurencija na tržištu je slaba, a država ne tera trgovce da se ponašaju drugačije.- Svi se hvale da imamo tržište, ali kupcima, posebno firmama sve je džaba jer EPS ima nisku cenu kilovat-sata bez obračunske snage, pa niko ne može da mu ozbiljno konkuriše - smatra on. Jovanović ističe i da je obračunska snaga zanimljiva stavka jer iako postoji tehničko opravdanje EPS za njenu naplatu, kad bi se sakupila sva obračunska snaga koju EPS naplaćuje, videlo bi se da tolika snaga ne postoji u njegovim proizvodnim kapacitetima.

EPSSVE PO PROPISIMAU EPS kažu da je kupcu iz Jagodine poslat ispravan račun, u potpunosti u skladu s metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje. Metodologijom je određeno da kupac na niskom naponu plaća i snagu prema izmerenim vrednostima. - Izmerena je snaga od 21,48 kilovata i prema tome je urađen obračun - dodaju iz EPS. Na pitanje da li je moguće da se obezbede popusti za kupce koji struju troše samo u određenim periodima, u EPS navode da svi kupci imaju i pravo da ugovore komercijalno snabdevanje na tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track