ER SRBIJA: 9,34 milijardi dinara država preuzima kao javni dug
Foto: Rojters

Predlog zakona

ER SRBIJA: 9,34 milijardi dinara država preuzima kao javni dug

InfoBiz -
Obaveze te aviokompanije prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba u iznosu od 9,34 milijarde dinara biće isplaćene u dve mesečne rate i to polovina iznosa do 31. decembra 2014, a druga polovina do 31. marta 2015. godine

BEOGRAD - Republika Srbija preuzeće kao javni dug 9,34 milijardi dinara za izmirivanje obaveza Er Srbije (AIR Serbia) prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba, kao i dug koji je ER Srbija već izmirila, tako da je ukupan dug koji država preuzima 19,3 milijardi dinara.

To je predviđeno Predlogom zakona koji je danas objavljen na sajtu parlamenta.

Sredstva se, kako je navedeno, odnose na izvršene usluge i isporučene robe na dan 31. decembar 2013. godine, a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta Srbije. Obaveze te aviokompanije prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba u iznosu od 9,34 milijarde dinara biće isplaćene u dve mesečne rate i to polovina iznosa do 31. decembra 2014, a druga polovina do 31. marta 2015. godine.

Predviđeno je da Republika Srbija u javni dug preuzima i obaveze koje je privredno društvo Er Srbija izmirilo prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba na dan 31. decembar 2013. godine, kao i obaveza da se ta sredstva refundiraju Er Srbiji tako da je ukupan dug koji Srbija preuzima 19,3 milijardi dinaraKako se navodi u obrazloženju, jedan deo obaveza će servisirati Srbija direktnim plaćanjem poverilaca Er Srbije - Aerodrom Nikola Tesla a.d. Beograd, NIS a.d. Novi Sad, Direktorat vazduhoplovstva Srbije, Jat tehnika d.o.o. Beograd. Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, Beogradska banka a.d. Beograd u stečaju, Investbanka a.d. Beograd u stečaju i Narodna banka Srbije.

Dodaje se da će obaveze prema ostalim pravnim i fizičkim licima regulisati Er Srbija nakon prenosa sredstava iz budžeta Srbije.

Predviđeno je da zakon, koji će parlament razmatrati po hitnom postupku, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije". Vlada Srbije je u obrazloženju navela da je predloženo da zakon stupi na snagu pre osmog dana od dana objavljivanja jer je što hitnije potrebno isplatiti zaostale obaveze privrednim društvima koja imaju potraživanja prema kompaniji Er Srbija kako bi ona što pre izvršila finansijsku konsolidaciju i mogla samostalno da obavlja svoju delatnost i postane međunarodno konkurentan nacionalni avioprevoznik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track