EVO KAKO POSTATI LEKAR U NEMAČKOJ: Naši medicinari traženi u inostranstvu

Sertifikat

EVO KAKO POSTATI LEKAR U NEMAČKOJ: Naši medicinari traženi u inostranstvu

InfoBiz -
Stručnost: Srpskim doktorima i psihoterapeutima za rad u stranoj zemlji treba dozvola koja potvrđuje usklađenost zvanja

BEOGRAD - Građani Srbije koji žele da rade u Nemačkoj kao doktori, lekari specijalisti, zubari, psihoterapeuti ili veterinari moraju prvo da pribave dozvolu te zemlje, takozvanu aprobaciju, koja potvrđuje usklađenost fakultetskih diploma dve zemlje.U nekim slučajevima za sticanje te potvrde potrebno je položiti dodatni ispit, prenosi Dojče vele.Prema istraživanju tog portala, u okviru postupka aprobacije nadležne nemačke vlasti proveravaju da li je akademska titula stečena u Srbiji jednaka odgovarajućoj nemačkoj akademskoj tituli. Aprobacija se izdaje ukoliko se pokaže da stručno obrazovanje odgovara nemačkom obrazovanju za istu struku.

Postoji i mogućnost rada bez aprobacije, ali ako se podnese zahtev za izdavanje vremenski ograničene dozvole za rad u maksimalnom trajanju od dve godine (za psihoterapeute tri), koja se produžava samo u izuzetnim slučajevima.Za rad bez aprobacije dovoljan je samo dokaz o stečenoj diplomi na odgovarajućim studijama. Takva delatnost može biti ograničena na određenu vrstu radnih mesta, najčešće onih u deficitarnim zanimanjima, za koja su stručnjaci hitno potrebni. U svakom slučaju, za vreme takvog rada na određeno vreme svako ima pravo da podnese i zahtev za aprobaciju.Osim medicinara, Nemačka traži i mnoga druga zanimanja koja su plaćena višestruko više nego u Srbiji.

Nemci traže i ove radnike- Mehatroničar- Tehničar- Elektromašinski tehničar- Tehničar električnih instalacija- Vodoinstalater- Tehničar sanitarija, grejanja i klimatizacije - Mašinovođa u železničkom saobraćaju- Negovatelj bolesnih lica- Osoba za stručno staranje o bolesnim licima- Negovatelj starih lica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track