EVO KAKO RASTU PLATE: Stranci iz mrtvih digli Babušnicu!
Foto: Beta

Statistika

EVO KAKO RASTU PLATE: Stranci iz mrtvih digli Babušnicu!

InfoBiz -
Javni radovi, otvaranje filijale OTP banke i primanja u „Lisci“ razlog su povećanja zarade za 50 odsto u opštini sa 12.600 stanovnika

BEOGRAD - Glavni razlog što je prosečna zarada u opštini Babušnica u junu porasla za 52,4 odsto u odnosu na majsku su javni radovi, povećanje plata u privatnom sektoru, pre svega u slovenačkoj „Lisci“, i otvaranje filijale mađarske OTP banke, kaže za Kurir Rade Minić, pomoćnik predsednika te opštine na jugu Srbije.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Babušnici u junu je iznosila 36.279 dinara."Uspeli smo da se izborimo da OTP banka otvori filijalu u Babušnici, što bi mogao biti razlog za povećanje prosečne zarade."InvesticijeI privatni sektor, poput slovanačke fabrike „Lisca“, povećao je plate zaposlenima. Pored toga, intenzivirani su javni radovi na rekonstrukciji gradskog trga, a pošto smo se sa izvođačima dogovorili da angažuju lokalne firme kao podizvođače, dosta radnika je angažovano - objašnjava Minić za Kurir.Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da u malim opštinama kao što je Babušnica prosek plata može da podigne i iole značajnija isplata ili upošljavanje radnika.

Malo tržište"Dovoljno je desetak velikih plata da promeni sliku, mada sumnjam da je to u pitanju. Drugi razlog može biti da je javnoj administraciji isplaćen regres za celu godinu", ističe Stevanović.Kao i prethodnih godina, Surčin je i dalje opština sa najvećom prosečnom zaradom u zemlji, koja je u junu iznosila 73.689 dinara. Za to su zaslužne uspešne kompanije s velikim zaradama, poput srpskog avio-prevoznika „Er Srbije“, aerodroma „Nikola Tesla“, „Nelta“ i „Pepsija“.

Duboko u bediNEZAPOSLENOST MUČI TRGOVIŠTENa dnu lestvice od 174 opštine u Srbiji nalazi se Trgovište sa prosečnom zaradom u junu od svega 21.963 dinara."Uglavnom ljudi rade u fabrikama „Simpo - dečji krevetići“ i bivšoj fabrici obuće „Koštana“. Veliki je broj nezaposlenih, čak 58 odsto, i svi su spremni da rade za minimalac. Od 5.600 stanovnika u opštini, samo 900 njih je zaposleno", kaže Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track