Fabrika 14. oktobar traži zaštitu od poverilaca
Foto: Marina Lopičić

Sindikat brani kruševačko preduzeće

Fabrika 14. oktobar traži zaštitu od poverilaca

InfoBiz -
Samostalni sindikat zatražio od Ministarstva privrede Srbije i Agencije za privatizaciju da se Industrija mašina i komponenata nađe na spisku preduzeća koja će još godinu dana biti zaštićena

KRUŠEVAC - Kruševački Samostalni sindikat zatražio je danas od Ministarstva privrede Srbije i Agencije za privatizaciju da se Industrija mašina i komponenata "14.oktobar" nađe na spisku preduzeća koja će još godinu dana biti zaštićena od naplate poverilaca, uz obrazloženje da ta kompanija ispunjava postavljenje uslove.

- Veće Samostalnog sindikata od Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju traži da iznađe mogućnost, s obzirom na to da IMK "14.oktobar" ispunjava sve uslove po propisanim kriterijumima, da ta kompanija bude na spisku 17 zaštićenih preduzeća - saopštio je zaključke sa sednice kruševačkog sindikalnog veća predsednik tog sindikata Milenko Mihajlović.

Predsednik Samostalnog sindikata u "14. oktobru" , Miroljub Anđelković, precizirao je da fabika ima pozitivan uticaj na zaposlenost u regionu (u njoj radi oko 750 ljudi) te da ima pozitivan uticaj na poslovanje drugih privrednih subjekata, jer ima oko 200 kooperanata, što su uslovi koje je propisala Vlada.

- Za uslov tržišnog učešća i tržišnog potencijala kompanije mogu da kažem da se jedino naše građevinske i poljoprivredne mašine kreću kroz vodu i sneg. Nadležni su nam rekli da na tržištu ima jeftinijih, ali ne i boljih mašina od naših - kazao je Anđelković dodavši da predstavnici fabrike sutra imaju sastanak u Ministarstvu privrede.

Istakao je da IMK "14.oktobar" ima ugovorene poslove u vrednosti od oko 150 miliona dinara, da radi za RTB "Bor" i za "Kolubaru", da se ugovaraju poslovi u još tolikoj vrednosti, te da je ta kompanija značajna u oblasti elektroproivrede i vojnog programa.

Na sednici kruševačkog Samostalnog sindikata saopšteno je i da se na listi zaštićenih, za sada, od sedam preduzeća iz tog grada, koja su u postupku restrukturiranja, nalaze dva – Fabrika maziva i Trajal korporacija, te da su tri, konfekcija Zvezda, Fabrika ulja i Savremeni dom od ranije na spisku onih u kojima se uvodi stečaj.

Za pekarsku industriju "Branko Perišić" bi, kako je navedeno, ovih dana trebalo da bude objavljen tender, dok se za Hemijsku industriju "Župa" još pregovara da li će javni poziv biti raspisan pre kraja meseca ili će se u novu privatizaciju ići kroz stečaj.

Iz Zvezde, "Župe", "Savremenog doma" i Fabrike ulja krajem 2013. godine otišli su gotovo svi radnici, ukupno njih oko 650.

U međuvremenu su Zvezda i "Župa" organizovale proizvodnju angažujući po šezdeset do stotinak radnika.

Krajem prošle godine iz IMK "14.oktobar" otišla je skoro polovina, odnosno oko 700 radnika, a iz "Trajala" njih oko 300.

Od 32 društvena preduzeća, koja su u Kruševcu kroz proces privatizacije prodata nakon 2002. godine, do kraja 2013. godine ugovori su raskinuti u čak 15, među kojima je pet od pomenutih sedam preduzeća koja su se nalazila u procesu restrukturiranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track