NIŠ: Fabrika Leoni počela rad u punom kapacitetu
Foto: Twitter Serbianpm

Zapošljavaju 4.950 radnika

NIŠ: Fabrika Leoni počela rad u punom kapacitetu

InfoBiz -
NIŠ - Fabrika "Leoni" u Nišu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za vozila "jaguar" i "landrover", danas je počela rad u punom kapacitetu, a početak radova je presecanjem vrpce simbolično označio premijer Aleksandar Vučić.
1 / 3 Foto: Tanjug Oksana Toskić

Fabrika u Doljevcu kod Niša ima površinu od 25.000 metara kvadratnih, vrednost investicije je veća od 21 milion evra, a država je dala podsticaj od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku. Gradnja fabrike počela je u avgustu 2013. godine, a u aprilu 2014. i probna proizvodnja. "Leoni" je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz Drekslmajer među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije.

Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša. Ukupno je Leoni u Srbiju uložio nešto više od 36 miliona evra i trenutno zapošljava 4.950 radnika. Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 miliona evra. Prvu fabriku Leoni je otvorio u Prokuplju, koja proizovdi kablovske setove za BMW i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za landrover i jaguar i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme. Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade.

Treći proizvodni pogon Leoni je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku. "Leoni AG" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju. Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra. Leoni je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj. Presecanju vrpce prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadežž: Angažžovanje srpskih kompanija u lancu dobavljača

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da će komora razgovarati sa predstavnicima nemačke kompanije "Leoni" kako bi se u lanac proizvodnje njenih pogona u Srbiji uključili i srpski privrednici. Čadež je podsetio da je "Leoni" najveća nemačka kompanija u Srbiji koja zapošljava više od 3.700 radnika i istakao da je za PKS veoma važno što ona, osim pozitivnog uticaja na region, podržava i srpsku privredu kroz lanac dobavljača. "Sve je više lokalnih i manjih kompanija koje učestvuju u procesu proizvodnje kao dobavljači. Želimo da razgovaramo sa predstavnicima 'Leonija' kako dodatno da angažujemo srpske kompanije u lancu dobavljača kako bi se što manje sirovina uvozilo, a što više proizvodilo kod nas", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, to će biti celovita investicija sa najvećim efektom, jer će pored otvaranja radnih mesta u pogonima te firme dovesti i do indirektnog zapošljavanja kroz angažovanje domaćih kompanija i domaćih dobavljača. Čadež je danas bio na otvaranju fabrike "Leoni" u Nišu koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za tip vozila "Jaguar" i "Landrover", a otvaranju je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track