FISKALNI UDAR: Vujović će nas taksama odrati za 6,2 milijarde
Foto: Beta

Ministarstvo povećava cenovnik

FISKALNI UDAR: Vujović će nas taksama odrati za 6,2 milijarde

InfoBiz -
Država će ove godine od građana naplatiti oko 180 miliona dinara više preko poskupljenja administrativnih taksi za tri odsto, koliko je lane iznosila inflacija

BEOGRAD - Država će ove godine od građana naplatiti oko 180 miliona dinara više kroz povećanje republičkih administrativnih taksi, pokazala je računica Kurira.Razna rešenja, uverenja i odobrenja građani će ove godine plaćati tri odsto skuplje, ili ukupno oko 6,2 milijarde dinara, prema odluci o usklađivanju nameta sa inflacijom koju je donelo Ministarstva finansija, koje vodi Dušan Vujović.Najslađa paraDržavi je ovo, što bi rekli trgovci, najslađa para, skoro da ništa ne radi, a kasa se puni. Statistika govori da su republičke administrativne takse (RAT) četvrti najizdašniji neporeski prihod republičkog budžeta. Reč je o raznim taksama koje naplaćuju na republičkom niovu ministarstva, agencije, direkcije, uprave, Carina, NBS... Republika čak uzima novac i na ime poslova koje odradi opština, kao što su izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih.

Iako je reč o redovnom godišnjem usklađivanju taksi sa inflacijom, mnogo diskutabilnije je da li je potrebno da građani i privreda plaćaju ukupno 283 takse! Tako, na primer, za utvrđivanje ispunjenosti uslova za higijenu hrane u objektu za klanje životinja potrebno je platiti tri RAT, jednu sudsku i jednu taksu za troškove postupka. Naplaćuje se i potvrda o prijemu dokumentacije - za izgradnju objekta ili za izvođenje radova, i to 0,2 odsto na predračunsku vrednost objekta ili radova.NelogičnostiOvo su samo neke od nelogičnosti koje je utvrdio NALED, u kojem kažu za Kurir da država nije planirala da ukine neke od taksi.Slobodan Krstović, saradnik za ekonomske analize NALED, priznaje da taksi ima mnogo i navodi da se kod većine njih, u odnosu na parafiskalne namete, dobija neka usluga. Službenik, dodaje, ipak mora nešto da uradi.- Ali, treba preispitati kako je i da li je njihova cena dobro određena - naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track