Savet stranih investitora

(KURIR TV) PREDSTAVLJENA BELA KNJIGA 2016 Vučić: Vlada otvorena za sve da učestvuju u reformama

InfoBiz -

BEOGRAD - Vlada Srbije je otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju "Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora (FIC).

1 / 13 Foto: Dado Đilas

Vučić je, u obraćanju učesnicima, naveo da Srbija danas ima održiv rast, da je naša ekonomija na stabilnim nogama i da uvek uvažava profesionalne i stručne stavove poslovne zajednice.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Mislim da smo imali konkretne programe sa konkretnim rokovima. To je dalo snagu i kredibilitet reformama, što su i potvrdile međunarodne organizacije", rekao je Vučić.Premijer je najavio rast BDP-a do kraja godine između 2,7 i 2,8 odsto, ističući da najveći rast beleže prerađivačka industrija, energetika i građevinarstvo.

Vučić je istakao i da je rast bio zasnovan na investicijama i izvozu i dodao da veruje da će posle povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru, privatna potrošnja biti treći oslonac za još veći rast u 2017.Želja Vlade je, kako je podvukao, rast od 3 ili 4 odsto u narednim godinama.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Predstavljanju “Bele knjige 2016” prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević i predsednica FIC-a Jana Mihajlova.Skupu prisustvuju i predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i drugi.

Mihajlova: Dobri rezultati osnov za visoka buduća očekivanja

Između dva izdanja Bele knjige, Vlada Srbije uspela je da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre koji daju osnov za visoka očekivanja za budućnost, izjavila je danas predsednica Saveta stranih investitora (FIC).

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Mihajlova je, na predstavljanju "Bele knjige 2016" kojem su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i najviši predstavnici Vlade, rekla da Savet veruje da je za novu vladu ključno da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovođenje zakona.

Prema najnovijem izdanju Bele knjige, najveći napredak je ostvaren u oblastima nekretnina i gradnje, i u četiri oblasti opšteg pravnog okvira, kao što su zaštita konkurencije i potrošača, državna pomoć i javno beležništvo, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.Najmanji napredak, prema ovom dokumentu, uočen je u oblastima poreza i radno-pravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track