(FOTO) VUČIĆ U KIKINDI: MSK će doneti 0,3 odsto BDP, moći ćemo da biramo partnera
Foto: TANJUG - Rade Prelić

Posle 4 godine kombinat ponovo radi

(FOTO) VUČIĆ U KIKINDI: MSK će doneti 0,3 odsto BDP, moći ćemo da biramo partnera

InfoBiz -
Nerad je vladao, a živeli su samo oni koji imali kombinaciju, ali ponovo će narod početi da normalno živi u pristojnoj zemlji i meriti se sa najrazvijenijim državama Evrope, poručio je premijer
1 / 7 Foto: TANJUG - Rade Prelić

KIKINDA - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Metanolsko-sirćetni kombinat (MSK) u Kikindi, koji je posle četiri godine obnovio rad, donositi 0,3 BDP i prihode od više desetina miliona evra.

Premijer koji je prisustvovao obnavljanju proizvodnje MSK rekao je da se nikada to ne bi uspelo da nije vrednih radnika i dodao da su se građani Kikinde uželeli buke koju ta fabrika proizvodi, zbog čega se nada da će tako biti i ubuduće.

Kako je rekao kada se uđe u fabriku i kada se vidi kako je čista i uredna i kada se vide vredni i disciplinovani radnici možemo pred svima da se ponosimo i kažemo da je ona naša budućnost. Premijer je pomenuo i da ponovo radi Azotara čime je hemijski kompleks posle puno godina proradio punom snagom i dodao da je vlada dala 600 miliona evra i da ne žale jer će se to vratiti mnogostruko. On je rekao i da očekuje nove investitore i da će u Kikindi bar još jedan veliki strani investitor otvorirti fabriku u agroindistrijskom kompleksu .

"Severni Banat neće biti mrtvo more kako su ga nazivali do skoro i biće motor razvoja Vojvodine i Srbije", rekao je premijer i dodao:

"Stvari nisu lake, ostavljena nam je kuća bez temelja, urušena i mora prvo temelj da se napravi a zatim i kuća da se gradi". Gradićemo zgradu po zgradu, naveo je, fabriku po fabriku i biće Srbija bolja i uspešnija.

"Nerad je vladao, a živeli su samo oni koji imali kombinaciju, ali ponovo će normalan narod početi da normalno živi u pristojnoj zemlji i meriti se sa najrazvijenijim državama Evrope", poručio je premijer.

On je posebnu zahvalnost izrazio na račun pokojnog direktora Save Lazića, koji je bio "vredan i požrtvovan", a u čijim je očima "video glad da fabrika ponovo radi".

Lazić je, dodaoje, bio jedan od retkih direktora koji je na svako pitanje imao tačan i precizan odgovor. Pohvalio je i što je fabrika čista, uredna, ima disciplinovane i odgovorne radnike, tako da se tim kompleksom Srbija može ponositi.

"To je naša budućnost, a ne prošlost koje ćemo se rado sećati", kazao je premijer. On je izrazio žaljenje što MSK niće dobijati gas po ceni od 40 dolara po hiljadu kubnih metara.

"Kod vas je granica rentabilnosti 220 dolara. Pokušaćemo da dobijemo cenu između 200 I 210 dolara, kako bi mogli da zarađujete i postanete jedan od naših najvećih izvoznika", naglasio je Vučić.

On je podvukao da naš petrohemijski kompleks sada ponovo radi punom snagom, posle puno godina. Kada je reč o agroindustrijskoj zoni u Kikindi Vučić je kazao da je u planu da se u narednih godinu dana dovede jedan zapadni investitor.

"Naš je posao da pomognemo lokalnoj samoupravi u Kikindi, pre svega fabrikama", naglasio je on. U vezi s fabrikom "Toza Marković", koja je u stečaju, Vučić je rekao da, ako se ukaže prilika vlada namerava da pomogne.

Vršilac dužnosti direktora MSK Mirko Latinović podsetio je da je fabrika 15. novembra 2011.obustavila rad da ne bi radila s gubicima, a zahvaljujući razumevanju većinskog vlasnika uspelo je da se sačuvaju radnici, koji su sve vreme stajanja intenzivno radili na očuvanju postrojenja.

U narednih godinu dana MSK će, kako je dodao, proizvoditi 129.000 tona metanola i 92.000 tone sirćetne kiseline, od čega će više od 90 odsto biti za izvoz, usled čega se očekuje devizni priliv u visini od 85 miliona evra.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u MSK Duško Crvenković kazao je da su radnici konačno mogli da ugledaju svetlost na kraju tunela. Prema njegovim rečima vraćena je vera u opstanak MSK, pošto niko nije mogao da pretpostavi da će zastoj ovako dugo trajati.

Od prvog dana, prema Crvenkoviću, cilj radnika je bio da se iznađe rešenje i pokrene proizvodnja. U prvo vreme, kaže on, nisu nailazili na razumevanje, a bilo je i ideja da fabrika počne da proizvodi šampinjone, a sada uz pomoć premijera i vlade obezbeđena je egzistencija za 500 porodica.

Višše zainteresovanih za MSK, moždža ćemo moći da biramo

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima više zainteresovanih strateških partnera za Metanolsko sirćetni kompleks (MSK ) u Kikindi, ali da, ukoliko država obezbedi dobru cenu gasa, neće biti potrebe da se žuri, već će moći da se izabere najbolja ponuda. Vučić je rekao da je razgovore o potencijalnim strateškim partnerima vodio i prilikom nedavne posete Rusiji, a da su interesovanje pokazale i kompanije iz Azerbejdžana. "Ima više zainteresovanih za MSK, ali svi oni su hteli prvo da vide da fabrika radi. Ako to pokažemo, svi će da nagrnu", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije gleda koja su rešenja najbolja za radnike, jer je reč o vrhunskoj fabrici. "Ovde nema papirića u krugu fabrike, ona je čista kao apoteka, a radnici su naučeni da se prema njoj tako i ophode. Nije MSK kao ma koja druga, pa da nam se žuri da uvalimo đubre ili problem. Ovo je vrshunska fabrika, prerađuje 100 odsto sirovana gasa, i ako smo u stanju da obezbedimo dobru cenu gasa, onda ne moramo da žurimo s traženjem partnera i nema straha za fabriku", rekao je Vučić. Vlada, ne svojom krivicom, ne može da obezbedi cenu od 40 dolara za kubik gasa, rekao je premijer, dodajući da je to posledica loših poteza koji su povučeni pre sedam, osam godina. On je dodao da će vlada nastojati da obezbedi cenu gasa od 200 d0 210 dolara za kubik, što omogućava fabrici da posluje u plusu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track