GDE SU SRPSKI BOGATAŠI: Poreznici sakrili 3.000 milionera
Foto: Shutterstock

Šta je s ljudima koji imaju najveća primanja u Srbiji

GDE SU SRPSKI BOGATAŠI: Poreznici sakrili 3.000 milionera

InfoBiz -
Od 18.323 prijave građana koji zarađuju više od 2,2 miliona dinara godišnje, Poreska uprava obelodanila iz kojih mesta je dobila njih 15.538

BEOGRAD - Skoro 3.000 stanovnika Srbije koji zarađuju milione ne živi u najvećim i najbogatijim opštinama i gradovima Srbije, a gde stanuju nije moguće otkriti na osnovu podataka koje je objavila Poreska uprava.Naime, zvanično je PU obelodanila da su ukupno stigle 18.323 poreske prijave najbogatijih građana, ali je za samo 15.538 navela u kojim mestima su dobijene. Podaci poreznika dodatno zbunjuju navodima da Srbija ima 351 bogataša više nego lane, dok je objašnjeno u kojim opštinama je vaskrslo svega 206 novih obveznika.Pod pojmom najbogatiji podrazumevaju se svi oni koji su prošle godine imali prihode veće od 2,2 miliona dinara ili mesečno skoro 200.000 dinara. Zbog toga moraju da prijave svoje prihode, a onda im Poreska uprava određuje porez po stopi od deset i 15 odsto.Domaćih milionera, prema dostupnim podacima, ima u najvećim i najbogatijim opštinama i gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Zrenjanin, Vršac, Niš, Pirot, Leskovac, Kragujevac, Užice, Čačak, Kruševac, Kraljevo i Gornji Milanovac. U ovim mestima nije preostalih 2.785 bogataša, što otvara pitanje gde se oni nalaze, odnosno u kojim to manje razvijenim sredinama zgrću milione.Ekonomista Nikola Tasić kaže za Kurir da je razlika u „milionerima“ možda i očekivana jer i u siromašnijim opštinama možemo da očekujemo da bude bogatih. On ističe da i u tim opštinama može da se očekuje velika doza nejednakosti između poreskih obveznika, tako da će se i tamo pojaviti neko ko plaća ovaj porez.- Poražavajuća je doza nejednakosti i kada pogledamo prosečne plate, a činjenica da van najvećih i najbogatijih gradova ima manje od 3.000 poreskih obveznika koji plaćaju ovaj porez, samo potvrđuje ideju da je nejednakost prevelika - smatra Tasić, profesor Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.On ističe da bi najpravičnije bilo ukoliko bi se procenat milionera poklapao sa procentom populacije koja živi u određenom području.

Poreska upravaZANIMLJIVO ZAPAŽANJE KURIRAU Poreskoj upravi nismo dobili razjašnjenje gde se prijavilo skoro 3.000 bogatih, ali su nezvanično priznali da nam je „zapažanje zanimljivo“. Inače, na kraju saopštenja Poreske uprave, a na koje se i Kurir poziva, navodi se da osim tu iznetih podataka ova institucija neće objavljivati druge statističke podatke u vezi sa porezom na dohodak.

Srpski RokfelerEKONOMISTA S PLATOM OD 183.000 EVRANajveći prihod Poreskoj upravi prijavio je ekonomista iz Beograda. On je zaradio 260 miliona dinara ili 2,2 miliona evra, što je mesečno 183.000 evra. Inače, najveći prijavljeni prihodi kreću se od sto do 260 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track