GREJNA SEZONA: Kubik drva 40 evra, za lož-ulje 150 evra
Foto: Shutterstock

Počele pripreme za hladne dane

GREJNA SEZONA: Kubik drva 40 evra, za lož-ulje 150 evra

InfoBiz -

Kao i prethodnih godina, drva se više prodaju, a od uglja je najtraženiji lignit „kolubara“ i „vreoci“, dok tona „kocke Banovići“ košta 13.000 dinara

Grejna sezona se približava i većina građana koji koriste čvrsta goriva već je počela da se priprema za hladnije dane, a najtraženiji i najpovoljniji ogrev su drva i lož-ulje.Kako poručuju sa stovarišta, najviše se kupuju drva, a prosečna cena bagrema, hrasta, bukve i graba za ogrev je oko 5.200 dinara po kubnom metru, dok je usluga rezanja dodatnih 300 dinara po kubnom metru.Anita Petrović iz firme „Iverak“ iz Beograda, gde se cene drva kreću od 4.700 do 5.200 po kubiku, kaže da sezona prodaje još nije počela, te da ih je posetilo tek nekoliko kupaca.- Obično u septembru ljudi nagrnu da kupuju, ali prodaja zasad ide slabije nego prethodnih godina - objašnjava Petrovićeva, dodajući da građani kupuju više drva nego ugalj. Građani koji se greju na ulje moraće da odvoje između 7.000 i 17.000 dinara ove zime.

Kako ističe Vesna Spasojević iz stovarišta „Ogrev“ u Novom Sadu, situacija je nešto drugačija nego u Beogradu, jer su prvi kupci već počeli da dolaze.- Kao i prethodnih godina, drva se više prodaju. Od uglja je najtraženiji lignit „kolubara“ i „vreoci“, kao i „kocka Banovići“, koji košta 13.000 dinara po toni. Kupuje se i mrki ugalj, čija je cena 14.500 dinara - rekla je Spasojevićeva.Posmatrajući ekonomski aspekt različitih vrsta grejanja u odnosu na komfor, važi izreka „Koliko para, toliko muzike“.

Cena određuje izbor... Čvrsta goriva i dalje najpovoljnija
Cena određuje izbor... Čvrsta goriva i dalje najpovoljnija

Kako ističe Slobodan Ružić, direktor preduzeća „Enerdži sejving grup“, grejanje na ugalj i drvo su najpovoljniji, ali i najmanje komforni.- TA peć je povoljan izbor za ljude koji treba da greju manji prostor do 40 kvadrata. Lož-ulje je najskuplja varijanta, ali ne bih preporučio ni grejalice ni kotlove na struju - objašnjava Ružić.On građanina kojima treba dogrevanje preko dana savetuje klime sa split sistemom, jer one troše znatno manje energije nego grejalice, pa samim tim mogu duže da se koriste a da se ne uđe u plavu ili crvenu zonu. Međutim, mana je što su predviđene samo za manje površine i ne preterano hladno vreme.

Agencija za energetikuDOSTUPNI PODACI O POTROŠNJISavet Agencije za energetiku doneo je odluku o postupku ostvarivanja prava krajnjeg kupca na pristup podacima o potrošnji električne energije i prirodnog gasa. Odluka je doneta na osnovu Zakona o energetici i primenjivaće se najkasnije od 31. jula 2017. godine, kad se stiču uslovi da i kupci prirodnog gasa mogu da ostvare ovo pravo. Odlukom su propisani - postupak, vrsta podataka o potrošnji, koje operator sistema pruža na zahtev krajnjeg kupca, i obrazac na kojem se podaci prikazuju krajnjem kupcu. Krajnji kupci dobijaju mogućnost da zahtevaju podatke o potrošnji za poslednja 24 meseca, koji mogu da im posluže pri pronalaženju snabdevača na tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track