HARAČ NE PRESTAJE: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra
Foto: Shutterstock

Izmirite naknadu za imovinu

HARAČ NE PRESTAJE: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra

InfoBiz -

Najmanja kazna za neplatiše je 5.000 dinara, najveća do 50 odsto od iznosa poreza, dok godišnja kamata na porez do 50.000 dinara može narasti i više od 50 evra

Svi koji nisu platili porez na imovinu do 15. avgusta trebalo bi da znaju da je već 16. počela da im se obračunava zatezna kamata na dug, koja za godinu dana na dug od 50.000 dinara može da dostigne i 6.300 dinara.Sredinom ovog meseca istekao je rok da se plati treća rata poreza na imovinu, pa bi svi koju su zakasnili trebalo da se zabrinu zbog zatezne kamate.

- Kamata se obračunava automatski, svima koji nisu platili, pa bilo to i deset i 100.000 dinara. Trenutno je dnevna kamata oko 17 dinara za dug od 50.000 - kažu u jednoj od lokalnih poreskih administraciji u Beogradu.Osim kamate, dužnici mogu da očekuju opomenu, zatim prekršajnu prijavu i na kraju prinudnu naplatu. Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji od 2014. godine ne predviđa slanje opomena građanima koji nisu platili svoje obaveze, ali poreznici ih i dalje šalju. Ipak, da li će opomena stići posle jedne ili nekoliko nedelja nema pravila kad se pogledaju opštine širom Srbije.ObračunU Sekretarijatu za finansije Grada Beograda kažu za Kurir da se opomena prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji dostavlja poreskom obvezniku koji nije po dospeću platio porez, kojom mu se nalaže da dospeli iznos plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, i to sa obračunatom kamatom. Takođe, opomena sadrži i pouku dužniku da u roku od pet dana može da raspravi sporna pitanja u vezi vrste i iznosa poreza dospelih za naplatu.- Uprava javnih prihoda planira da ove godine građanima koji ne plaćaju svoje obaveze u rokovima propisanim zakonom dostavi opomene već u septembru - navode u Sekretarijatu.Takođe, nema pravila ni u kom trenutku će biti podneta prekršajna prijava, pa tako u pojedinim opštinskim poreskim administracijama ističu da ovoj meri pribegavaju kad je dug veći od 100.000, a u drugim kad pređe 200.000 dinara.Najmanja kazna koju prekršajni sudija može da odredi neplatišama je 5.000 dinara.

Za velike dužnike prekršajna prijava obično ide u paru s prinudnom naplatom.Otpis i otplata na rate- Prinudna naplata obavlja se preko plate ili prodajom nepokretnosti. Obično se pre toga iscrpe sve mogućnosti da se s dužnikom napravi neki dogovor, odnosno da mu se pomogne da plati svoje obaveze. Donedavno smo nudili otplatu u rate uz otpis kamate, a i sad postoji mogućnost da se napravi neka vrsta reprograma - objašnjavaju u jednoj od lokalnih poreskih administracija.Poreznici nezvanično kažu da su u povoljnijoj situaciji oni dužnici koji s vremena na vreme uplaćuju po deo novca i tako smanjuju svoja dugovanja.

POREZ NA IMOVINU U GRADOVIMA SRBIJEKragujevac - 4.000 dinara I zona stan od 60 m2 40 godina star

Novi Sad - 10.100 dinara I zona stan od 70 m2 40 godina star

Niš - 6.000 dinara I zona stan od 63 m2 26 godina star

Beograd - 7.600 dinara III zona stan od 50 m2 20 godina star

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track