IMA POSLA: Sezonci zarađuju do 90.000 dinara

Prilika za nezaposlene i studente

IMA POSLA: Sezonci zarađuju do 90.000 dinara

InfoBiz -
Na berbi voća, povrća i žetvi, u građevinarstvu i u ugostiteljstvu trenutno radi oko 25.000 ljudi, koji dnevno mogu da zarade od 1.500 dinara do nekoliko desetina evra

BEOGRAD - Berba voća i povrća, ugostiteljski i radovi na građevini aktuelni su sezonski poslovi na kojima se mesečno može zaraditi između 20.000 i 90.000 dinara.U poljoprivredi sezonci mogu da zarade između 1.500 i 2.000 dinara dnevno, tvrdi Slobodan Ilić, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika.Oktobarski radovi- U toku je berba malina i kupina, a satnice za sezonce iznose između 150 i 200 dinara, zavisno od roda. Ako je bolji rod, može više da se nabere, pa je cena sata niža. Od povrća sada se beru paprika, paradajz i krastavac, a cena satnice ista je kao za berbu voća. Ima posla i na baliranju slame, za šta se po satu plaća 200 dinara, ali je to teži posao koji mogu da rade samo muškarci - kaže Ilić.On naglašava da trenutno na berbi voća i povrća posla ima za dve do tri hiljade sezonaca.- Uskoro slede berba kukuruza, soje, suncokreta i duvana, ali dnevnica neće biti veća od 1.500 dinara za 10 sati rada. To je mehanizovan posao, za koji neće trebati mnogo radnika. Više posla za sezonce biće u oktobru, kad počne berba jabuka i krušaka, ali ne verujem da će moći da računaju na satnicu veću od 180 dinara - objašnjava Ilić i dodaje da berači moraju sami da obezbede hranu.I na građevinskim poslovima u Srbiji trenutno posla ima za oko 12.000 sezonaca, što je, kako tvrdi Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, 40 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Inostranstvo- Ima posla kod privatnih investitora na završnim zanatskim radovima. Teško je utvrditi tačan broj sezonskih radnika jer pretežno rade neprijavljeni. Neki od njih su zaposleni u firmama koje nemaju posla, pa rade na crno u onima koje ga imaju - ističe Rodić i dodaje da do 5.000 sezonaca tokom leta odlazi u inostranstvo.

Previše jeftiniKRASTAVCI OSTAJU NA NJIVAMAPovrtar Dragan Kovačević iz sela Grušić kod Šapca tvrdi da mu se ne isplati da plaća berače krastavaca pošto kilogram ovog povrća nakupci na kvantaškoj pijaci plaćaju svega 10 dinara.- Oko 70 odsto roda krastavaca kornišona i salatara je napušteno, ne bere se. Povrtari nemaju račun da plate berače, niti da ga voze na kvantaš jer oko 70 odsto onoga što odvezu na pijacu vrate zbog niske cene. Nakupci nekad neće ni 10 dinara da plate kilogram krastavaca - kaže Kovačević.

UgostiteljiMESTA ZA 9.000 PRIVREMENIH RADNIKADirektor Poslovnog udruženja hotelijera i restorana Srbije „Hores“ Georgi Genov kaže da svi sezonci moraju biti prijavljeni, a mesečno zarađuju između 23.000 i 90.000 dinara.- U ugostiteljstvu nema dnevnice, već svi primaju platu. Tokom leta po ugovoru, preko omladinske i studentske zadruge, u hotelima posao dobije oko 9.000 ljudi. Postoje sezonski hoteli na planinama, a ugostitelj mora odmah da prijavi radnika bez probnog rada iako on možda ne zna da radi. Plate su od 23.000 do 35.000 dinara za sobarice i konobare, dok dobar kuvar zarađuje između 500 i 800 evra - kaže Genov.

Mane poslaOPEKOTINE, INSEKTI I SUNČANICAZa dnevnicu od 1.500 do 2.000 dinara sezonci koji rade u poljoprivredi moraju da se prže na vrelom suncu i da trpe ubode raznoraznih insekata. Zbog toga je nedavno veliki broj berača malina iz Arilja zbog opekotina od sunca potražio pomoć lekara u lokalnom domu zdravlja. Poslodavci u ovom segmentu nemaju obaveze ovog tipa zaštite zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja