INSPEKTORI POTVRDILI: Poslodavci ne smeju da koriste poligraf
Foto: Stefan Jokić

Inspektori rada

INSPEKTORI POTVRDILI: Poslodavci ne smeju da koriste poligraf

InfoBiz -

Inspektor je poslodavca opomenuo da je poligrafsko ispitivanje dozvoljeno jedino u krivičnim postupcima i da mogu da ga vrše samo ovlašćena lica

Inspektori rada utvrdili su da je 17 radnika firme „Perutnina Ptuj - Topiko“ iz Bačke Topole 21. juna bilo nezakonito podvrgnuto poligrafskom ispitivanju, dok je s jednim radnikom koji je odbio to ispitivanje 12. jula sporazumno raskinut radni odnos.Podsećamo da je Kurir 29. juna preneo ispovest jednog od radnika pomenute kompanije koji se požalio da se nad njima vrši pritisak da pristanu na ispitivanje jer će im u suprotnom posao biti ugrožen.Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, pošto nije bilo jednostranih otkaza, inspektor je poslodavca opomenuo da je poligrafsko ispitivanje dozvoljeno jedino u krivičnim postupcima i da mogu da ga vrše samo ovlašćena lica, kao i da takav oblik ispitivanja nije predviđen radnim pravom.

- Ovakvo ispitivanje poslodavac nije utvrdio kolektivnim ugovorom, niti ugovorima o radu, niti je ono predviđeno Zakonom o radu - navedeno je u saopštenju.D. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track