Inženjeri EMS zgrću pare i u konkurentskoj firmi!
Foto: Kurir

Zaposleni u javnom sektoru sede u dve fotelje

Inženjeri EMS zgrću pare i u konkurentskoj firmi!

InfoBiz -
Stručnjaci državnog „Elektroistok projektnog biroa“ imaju svoju kompaniju „Elektroistok inženjering“, koja radi iste poslove kao i matično preduzeće. Slučaj je prijavljen policiji još 2012, ali ništa nije preduzeto

BEOGRAD - Samo u Srbiji može da se desi da zaposleni u državnoj firmi „Elektroistok projektni biro“ (EPB) osnuju privatnu firmu „Elektroistok inženjering“ (EI), koja im je konkurencija, i da godinama rade u državnoj firmi i budu vlasnici privatne.Ceo slučaj je „Elektromreža Srbije“, koja je vlasnik državnog „Elektroistoka PB“, prijavila policiji 2012. zbog sumnje na zloupotrebe službenog položaja prethodnog direktora ovog preduzeća, koji je za vreme mandata bio i jedan od vlasnika privatnog „Elektroistoka“.Do danas, međutim, nema epiloga, pa su 22 inženjera EPB u isto vreme vlasnici i EI, koji pruža privatnim, ali i državnim kompanijama iste usluge kao i njihovo matično preduzeće. Privatni EI ima 35 vlasnika, a osim 22 njih koji sada rade u EPB, još šestoro je nekada radilo u ovoj državnoj firmi.To i ne čudi jer su u stvari zaposleni u državnom „Elektroistoku“ i osnovali privatni „Elektroistok“ 2006. godine. Nije jasno da li ovi visokoobrazovani kadrovi državne firme u isto vreme i rade u svom privatnom preduzeću, ali je zanimljivo da privatna firma ima samo nekoliko zaposlenih. Inače, nije nezakonito da zaposleni u državnim firmama imaju svoje firme, ali jeste da rade u dva preduzeća u isto vreme, a krajnje je problematično da osnuju firmu koja je ista kao državna u kojoj rade.Obe firme imaju skoro isto ime - Privredno društvo za projektovanje, konsalting i inženjering elektroenergetskih i telekomunikacionih objekata i sistema „Elektroistok“, samo državna u nastavku ima „projektni biro“, a privatna „inženjering“. Oba su registrovana za „inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje“ i prilično dobro posluju. Državni EI je od 2010. do 2014. imao dobit od 143 miliona dinara, a privatni EI 42. Državni EI najviše radi za EMS, a privatni EI za „Elektroprivredu Srbije“.Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, čije su članice sindikati velikih javnih preduzeća, kaže za Kurir da zaposleni u državnim firmama mogu da budu vlasnici privatnog preduzeća, ali ne mogu da budu zaposleni na dva mesta.- Za određene poslove visoke složenosti u ugovoru o radu može se definisati da je zabranjeno da imaju svoje firme i dve godine posle odlaska iz državnog preduzeća, kao i da rade za druge, ali ne znam da li su ovo ti poslovi - navodi on.

„Elektromreža Srbije“PRIJAVILI SMO IH POLICIJIU EMS, koji je vlasnik državnog „Elektroistoka“, kažu za Kurir da je EMS, po nalogu generalnog direktora Nikole Petrovića, decembra 2012. dostavio Upravi kriminalističke policije prijavu zbog sumnje u postojanje krivičnih dela ili drugih nezakonitih radnji. U državnom „Elektroistoku“ kažu da im je privatni „Elektroistok“ konkurent i da zbog specifičnosti njegove vlasničke strukture nemaju nikakav oblik poslovne saradnje od 2012, kad je slučaj prijavljen policiji. U internim aktima EPB zabranjeno je radno angažovanje zaposlenih za konkurenciju.

Privatni „Elektroistok“VLASNICI NE RADE U SVOJOJ FIRMIPetar Pristov, direktor „Elektroistok inženjeringa“, kaže za Kurir da su mala privatna firma osnovana 2006, koja od osnivanja uredno izmiruje poreze i doprinose.- Vlasnici EI koji rade u EIPB ne rade za dve firme. Nije nezakonito da zaposleni u državnoj firmi budu vlasnici preduzeća, to rade novinari, lekari, farmaceuti, majstori - kaže on. Pristov navodi da je EI tržišno orijentisana firma koja do poslova dolazi javnim nadmetanjem u zemlji i van nje, a radi i za druge državne firme u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track