ISTRAŽIVANJE: Polovina Srbije optimisti! Smatraju da bankrot države nije realan
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Anketa Ipsosa

ISTRAŽIVANJE: Polovina Srbije optimisti! Smatraju da bankrot države nije realan

InfoBiz -

BEOGRAD - Više od polovine građana Srbije procenjuje da bankrot države nije realan i da će Srbija uspeti redovno da servisira spoljni dug, dok je u regionu situacija drugačija, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos.

Prema rezultatima tog istraživanja, građani ostalih država u regionu ne pokazuju naročit optimizam po pitanju sposobnosti sopstvene nacionalne ekonomije i države da redovno i stabilno servisira svoj spoljni dug.

Takav stav posebno dele stanovnici Bosne i Hercegovine, koji procenjuju da ta država sve više klizi ka opasnoj prezaduženosti. Sličnu bojazan, ali u nešto manjoj meri, pokazuju i građani Makedonije, Hrvatske i delom Crne Gore.

Nasuprot tome, stanovnici Srbije pokazuju visoki stepen optimizma jer više od 50 odsto javnosti procenjuje da bankrot Srbije nije realan i da će država uspeti da redovno servisira svoj spoljni dug.

Prema rezultatima istraživanja, malo više od polovine građana Crne Gore, 53 odsto, smatra da je ta zemlja prezadužena i da polako, ali sigurno, ide ka opasnoj zoni prezaduženosti koja vodi u bankrot.S druge strane, 40 odsto ispitanika veruje da će Crna Gora uspeti da redovno otplaćuje dug i da scenario bankrota nije realna opcija za tu zemlju.

Slična je situacija i u Hrvatskoj, gde 56 odsto ispitanika smatra da je država prezadužena i da je to vodi u bankrot, dok 37 odsto veruje da će zemlja redovno otplaćivati dugove.

Istraživanje agencije IPSOS urađeno je za potrebe emisije novog serijala "Okruženje", medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSEE).Anketa je sprovedena u zemljama regiona u novembru prošle godine, metodom razgovora "licem u lice" i obuhvatila je po 1.000 ljudi u svakoj državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track