IZBEGNUT STEČAJ: Trgovac oružjem kupio Srpsku fabriku stakla i otplatio dug!
Foto: Profimedia

Ponovo prodata paraćinska fabrika

IZBEGNUT STEČAJ: Trgovac oružjem kupio Srpsku fabriku stakla i otplatio dug!

InfoBiz -
"CPR Impeks“ otkupio akcije srpske fabrike stakla od bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva i izmirio sve njene obaveze, čime je izbegnut stečaj

BEOGRAD - Beogradska firma „CPR Impeks“, koja se bavi trgovinom oružja i vojne opreme, novi je vlasnik Srpske fabrike stakla. Njena dugovanja su, kako je CPR juče saopštio, izmirena, a stečaj izbegnut.Ova kompanija, čiji je vlasnik Petar Crnogorac, potpisala je, kako kažu, 16. oktobra ove godine ugovor s bugarskom firmom „Glas industri“ o preuzimanju većinskog paketa akcija paraćinske staklare uz obavezu deblokiranja računa, rešenja problema stečaja i omogućavanja redovne proizvodnje i funkcionisanja fabrike.„CPR Impeks“ je naveo da je žiro račun staklare odblokiran i da su izmirene sve obaveze staklare prema državi, bankama, dobavljačima i advokatima. Kako se navodi, plaćena su i zaostala dugovanja i tekuće potrebe za uvozne i domaće repromaterijale i izmirene zarade, doprinosi i porezi za zaposlene u iznosu od nešto više od 600 miliona dinara.Prema poslednjim informacijama, srpska fabrika je dugovala 12 miliona evra namenjenih firmama i bankama-poveriocima i još devet miliona evra za pokriće dugovanja za struju i gas.Zanimljivo je istaći da je Petar Crnogorac, sin Svetozara Crnogorca, bivšeg direktora „Zastava oružja“, kao i da je prošle godine bio uhapšen i pritvoren zbog navodne zloupotrebe ovlašćenja u privredi u vezi sa nizom tendera u vojsci u periodu od 2011. do 2013. godine.Pored toga, „CPR Impeks“ naglašava da su na poslovni rizik preuzimanja staklare pristali „isključivo da bi pomogli srpskoj privredi i Vladi Srbije, dok je eventualni poslovni profit neizvestan i u dalekoj perspektivi“.- Za mesec dana naše firme ‚CPR Impeks‘ i ‚Tehnoremont‘ uspele su da spreče stečaj fabrike, da se juče posle više od godinu dana deblokira žiro račun firme i izvrše sve obaveze prema državi - ističe se u saopštenju.Novi vlasnik ističe i da je Srpska fabrika stakla od izuzetne važnosti za domaće proizvođače pića, vode, sokova, voća i povrća, kao i za platni bilans Srbije, jer uvoz proizvođača staklenih proizvoda iz Hrvatske, Bugarske i Grčke dostiže više desetina miliona evra.- Najveći problem fabrike sa 850 radnika jesu skupi repromaterijali i nenormalno visoke cene gasa i struje, ali nadamo se da ćemo uz potrebno razumevanje Vlade Srbije i ove parametre dovesti u nivo normale. Mi ćemo nastaviti da i dalje u skladu s mogućnostima ulažemo u proizvodnju i razvoj Srpske fabrike stakla, smeštene na idealnom mestu u srcu Srbije, koja je okružena navedenim proizvođačima hrane i pića, i pokušati da proizvodnju prilagodimo izvoznim projektima, pre svega za rusko i zapadnoevropsko tržište - piše u saopštenju.

Analiza ko je vlasnik „Cpr impeksa“ i novi gazda paraćinske staklareI UN ZANIMAJU POSLOVI PETRA CRNOGORCAPetar Crnogorac (36), vlasnik „CPR Impeksa“ i „Tehnoremonta“, sin je bivšeg direktora marketinga u „Zastava oružju“, državnoj firmi koja proizvodi jugoslovensku verziju puške AK-47. „CPR Impeks“ osnovan je 2005. godine i bavio se izvozom oružja na sva tržišta u svetu. Crnogorac je priveden u Beogradu u julu prošle godine zajedno s više ljudi zbog učešća u navodnim zloupotrebama tendera u vojsci u periodu od 2011. do 2013. Crnogorac je pušten iz pritvora, istraga je nastavljena, mada nije poznato šta se s njom desilo u međuvremenu. Likom i delom novog vlasnika staklare bavio se u aprilu ove godine i BIRN. Oni su otkrili da UN istražuju da li je firma „Tehnoremont“, preko bivše crnogorske državne firme za trgovinu oružjem „Montenegro difens industri“ (MDI), snabdevala islamističke borce u Libiji. „CPR Impeks“ je inače u martu prošle godine zajedno sa izraelskim „Atlantik tehnolodžijem LTD“ kupio MDI za 680.000 evra.Dokumenta UN pokazuju listu municije, koje je „Tehnoremont“ i MDI navodno trebalo da izvezu Kaledu Šerifu, koji trenutno ima bliske veze sa islamističkim borcima. MDI i Crnogorac su odbacili te optužbe, navodeći da tamo nisu izvozili oružje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track