JAČANJE POVERENJA U DIGITALNU KUPOVINU: Danas je Svetski dan prava potrošača
Foto: Shutterstock

Elektronsko tržište u Srbiji u razvoju

JAČANJE POVERENJA U DIGITALNU KUPOVINU: Danas je Svetski dan prava potrošača

InfoBiz -

U Srbiji se danas obeležava Svetski dan prava potrošača koji su Ujedinjene Nacije (UN) ustanovile 1983. godine sa ciljem da se unaprede prava potrošača širom sveta.

Tema ovogodišnjeg Dana potrošača je izgradnja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u digitalni način kupovine.

Pomoćnica ministra trgovine zadužena za zaštitu potrošaca Vesna Novaković rekla je da se elektronsko tržište u Srbiji sve više razvija i da potrošači treba da upoznaju svoja prava i mehanizme zaštite prilikom onlajn kupovine.

Znanje i informisanost potrošača o sopstvenim pravima značajno podižu stepen pravne zaštite građana, a sam trgovac će najčešće odgovoriti zahtevu za zaštitu kada iz nastupa potrošača primeti da on poznaje propise i svoja prava, kaže direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije Nebojša Lazarević.

U suprotnom, kako tvrdi, itekako će neznanje potrošača iskoristiti da odbije reklamaciju ili da se na neki način izvuče od obaveza koje po zakonu ima. Veću pažnju bi, prema njegovim rečima, trebalo posvetiti informisanosti potrošača, jer praksa pokazuje da dobro informisan potrošač u najvećem broju slučajeva uspeva da zaštiti svoja prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track