JAVNI POZIV PREDUZETNICIMA: Malim firmama bespovratno 542 miliona za opremu
Foto: Profimedia

Program podrške malim preduzećima

JAVNI POZIV PREDUZETNICIMA: Malim firmama bespovratno 542 miliona za opremu

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv za dodelu bespovratne pomoći malim i mikro preduzećima, preduzetnicima i zadrugama, za šta je opredeljeno 542 miliona dinara.

Novac će, navode iz ministarstva, biti plasiran kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, a javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše.

Novac se može koristiti za nabavku novih ili polovnih, ali ne starijih od pet godina, proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2,5 miliona dinara.

Program je kombinacija povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti, dok se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera na Programu.

Učešće samog preduzetnika je pet odsto. Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u Programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinim zahtevima u jednoj od banaka ili lizing kuća koje su partner na Programu. To su Kredit agrikol, Erste banka, Unikredit, Inteza, kao i dve lizing kuće Inteza i Unikredit lizing. One su za učesnike ovog Programa ponudile povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

"Realizujemo ovaj Program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta", piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track