Jorgovanka Tabaković: Prvi rezultati mera su pozitivni
Foto: Tanjug, Marko Djokovic

Vidljive posledice sporazuma sa MMF

Jorgovanka Tabaković: Prvi rezultati mera su pozitivni

InfoBiz -
Guvernerka Narpodne banke Srbije istakla da je došlo do pada prinosa na državne obveznice i povećanja tražnje za dinarom, što je dovelo do jačanja domaće valute

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su prvi rezultati sprovođenja mera predviđenih sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pozitivni, što potvrđuju i reakcije na finansijskom tržištu.

- Došlo je do pada prinosa na državne obveznice, povećana je tražnja za dinarom i to je dovelo do jačanja domaće valute - rekla je Tabaković otvarajući konferenciju "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja: Koja je uloga centralnih banaka?".

Guvernerka je ukazala da su efekti primene dogovorenih mera doveli i do smanjenja budžetskog deficita u prvom kvartalu ove godine, a očekuje, kako je rekla, da se takve tendencije nastave.

- Poslednji podaci o ekonomskoj aktivnosti ukazuju na oporavak krajem prethodne i početkom ove godine, pre svega zbog rasta izvoza. To nam takođe daje razlog za optimizam - rekla je Tabaković.

Ona je naglasila da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti za Srbiju.

Prema njenim rečima, ekonomski program predviđa ponovno ostvarenje održivosti javnih finansija, povećanje stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, jačanje konkurentnosti i ekonomskog rasta strukturnih reformi. Tabaković je navela da su pred Narodnom bankom brojni izazovi, ali da će NBS i Vlada Srbije nastojati da zajedno "grade budućnost sa najmanjim troškovima"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track