JORGOVANKA UBIJA MALE IT FIRME: Narodna banka Srbije ko iz 19. veka!
Foto: Zorana Jevtić

BRUKA

JORGOVANKA UBIJA MALE IT FIRME: Narodna banka Srbije ko iz 19. veka!

InfoBiz -

Guvernerka već četiri godine nije sposobna da reši zastareli Zakon o deviznom poslovanju, kao ni da omogući bezbedno korišćenje pejpala našim građanima

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, već četiri godine, koliko je na čelu ove institucije, zastarelim zakonima, ali i nepoznavanjem tehničkog poslovanja putem pejpala ograničava razvoj malih preduzeća usmerenih na poslovanje preko interneta.Pejpal, servis za plaćanje na internetu, koji je uveden u Srbiju prošle godine u aprilu, a koji bi znatno doprineo razvoju IT kompanija u Srbiji, u velikom broju slučajeva nije bezbedan za korišćenje, i to zato što nije licenciran kod NBS i što Zakon o deviznom poslovanju nije menjan poslednjih 10 godina.Slučaj firme „Kargo“Naime, Zakon o deviznom poslovanju strogo zabranjuje bilo kakve transakcije u stranim valutama između firme koja je registrovana u Srbiji i građana koji imaju prijavljeno boravište u Srbiji. Međutim, u svetu, ali i u regionu ovaj problem je rešen tako što su zakonska i podzakonska akta prilagođena, pa je preko pejpala moguća prodaja robe i usluga preko interneta i između rezidenata.Naša guvernerka izgleda ne haje mnogo za IT industriju, iako se na dnevnom nivou može čuti koliko je slobodnih radnih mesta upravo u tom sektoru. O tome govori i slučaj kompanije „Kargo“, koja ima sedište u Beogradu i koja omogućava građanima prestonice zakazivanje prevoza putem aplikacije.Ovoj kompaniji je nedavno devizna inspekcija, po nalogu NBS, uručila zapisnik i najavu pokretanja tužbe zbog toga što je utvrdila da se na računu ove firme našlo 2.140 evra koja su putem pejpala uplatila lica koja imaju prebivalište u Srbiji.MehanizmiVuk Guberinić, osnivač i direktor firme „Kargo“, u razgovoru za Kurir kaže da problem leži u tome što ni kompanija ni pojedinac ne mogu na osnovu nečijeg pejpal naloga da utvrde da li osoba koja plaća ima boravište u Srbiji niti bi mogli uplatu da stopiraju ukoliko bi i dobili tu informaciju.- NBS tvrdi da su transakcije putem pejpala rezervisane za trgovinu samo sa strankama koje nemaju prebivalište u Srbiji, a ni firma, ni pejpal nemaju mehanizme na osnovu kojih bi utvrdili gde neko ko plaća ima prijavljeno prebivalište. Nama su dostupni samo ime, prezime i adresa pejpal korisnika. To što tvrdi NBS govori samo koliko je njihovo nepoznavanje tehničkog poslovanja pejpala - objašnjava Guberinić.

Zoja KukićPEJPAL JE ALAT ZA IZNOŠENJE NOVCA IZ ZEMLJEZoja Kukić iz organizacije Startit, koja se bavi kreiranjem i razvijanjem tehnoloških ekosistema, ukazuje koliko su naše firme osakaćene ovakvim neznanjem Narodne banke Srbije:- Pejpal je bezbedno koristiti samo za slanje novca van zemlje, a jedini način na koji su srpske kompanije sigurne da posluju u skladu sa zakonom je taj da ne koriste pejpal. Dakle, to da je pejpal važan činilac u razvoju međunarodnog poslovanja domaćih kompanija pada u vodu. Tako, servis koji smo priželjkivali sada je samo još jedan alat za iznošenje novca iz zemlje.

Izbegavanje NBS bez pravog odgovoraBUDITE PAŽLJIVI SLEDEĆI PUTOdgovor na pitanje kako je na osnovu nečijeg pejpal naloga moguće utvrditi da li neko ima boravište u Srbiji nismo dobili. Umesto toga dobili smo sledeće obaveštenje:- Ukazujemo vam i na to da su predstavnici NBS na mnogim javnim skupovima i sastancima s predstavnicima IT industrije, PKS i UBS predlagali moguća rešenja kako bi poslovni entiteti eliminisali svaki mogući rizik tzv. nesvesnog kršenja Zakona o deviznom poslovanju. Međutim, ne može biti „nesvestan“ onaj rezident koji se u javnosti oglašavao kao jedna od prvih aplikacija koja omogućava u Srbiji plaćanje roba i usluga, a pritom je jasno da je reč o robi ili uslugama koje se pružaju prevashodno domaćem tržištu. Iako je za kontrolu deviznog poslovanja kod pravnih lica i preduzetnika nadležna Poreska uprava, ukazivali smo na mogućnost da rezidenti na svojim internet stranicama i mobilnim aplikacijama kod kupoprodaje robe i usluga jasno razdvoje mogućnosti plaćanja za rezidente i nerezidente, isključujući mogućnost plaćanja pejpalom za rezidente.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track