JOŠ DUBLJA KRIZA: Veće cene, otkazi i manje plate u 2015. godini

Sumorne prognoze za sledeću godinu

JOŠ DUBLJA KRIZA: Veće cene, otkazi i manje plate u 2015. godini

InfoBiz -
Novi državni nameti ugroziće kupovnu moć, pa bi zbog manje potrošnje privredna proizvodnja mogla da padne od jedan pa do čak sedam odsto

BEOGRAD - Novi državni nameti na energente i negazirana pića najavljeni za početak 2015. godine, uz smanjenje plata i penzija, uticaće na novi pad kupovne moći, a time i na pad bruto društvenog proizvoda, koji bi mogao da ide do čak sedam odsto, što bi bio rekord u poslednjih 10 godina.Posledica toga mogla bi biti nova otpuštanja i povećanje nezaposlenosti, upozoravaju za Kurir ekonomski stručnjaci.Neminovan pad- Analize ukazuju na to da je pad BDP u 2015. neminovan. Zavisno od industrijske proizvodnje i izvoza, i nivoi pada BDP su različiti, od 0,81 odsto do čak 6,99 odsto - navodi Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara.Na pitanje koji je scenario najrealniji, odgovara da je to pad BDP od četiri odsto, što znači smanjivanje zaposlenih u postojećim firmama, smanjenje plata, gašenje malih i srednjih preduzeća.- Situacija će u 2015. biti veoma loša. Sklon sam mišljenju da će pasti uvoz zbog pada industrijske proizvodnje, a pašće i tražnja, što mora da obori BDP. Inflacija će biti niska, a ako se desi deflacija, biće još gore. Nemoguće je da posle dva odsto pada BDP u ovoj godini, pad u 2015. bude manji. Nema nijednog znaka da će ići nabolje - navodi Milićević i dodaje da izvozimo dosta kukuruza, ali je njegova cena pala 30 odsto u ovoj godini, dok „Fijat“ ne može više da poveća izvoz.Njegov kolega Ljubomir Madžar smatra da je pad BDP od četiri odsto previše, te očekuje minus od oko jedan odsto.Bez ohrabrenja- Još manje je verovatno da će biti velikog rasta u 2016. To bi me baš iznenadilo, morao bih da priznam da sam bio neznalica. Nema nijednog činioca koji bi delovao ohrabrujuće - male su investicije, slaba domaća tražnja, izvoz bez velike perspektive - poručuje Madžar.S druge strane, najavljeno poskupljenje gasa zbog dodatnih transportnih troškova, kao i uvođenje novih akciza na struju i negazirana pića poguraće inflaciju za jedan do dva odsto, barem jednokratno.

NBSPAD PROIZVODNJE, RAST INFLACIJENarodna banka Srbije ocenjuje da će 2015. BDP pasti oko 0,5 odsto, a inflacija biti četiri odsto, uz odstupanja plus ili minus 1,5 odsto. Ovaj nivo inflacije NBS je prvobitno ciljala i u ovoj godini, ali su cene ipak porasle manje od dva odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track