KALKULACIJE: Kriza u Evropi šansa za Srbiju?
Foto: Thinkstock

Ekonomske (ne)prilike posle Bregzita

KALKULACIJE: Kriza u Evropi šansa za Srbiju?

InfoBiz -

Zemlje EU bi zbog jeftinije proizvodnje mogle da ubrzaju ulaganja na Balkanu, što će uz pojačanu saradnju sa Kinom i Arapima povoljno uticati po našu ekonomiju

Izlazak Velike Britanije iz EU uzdrmaće ekonomske sisteme svih država u Evropi, pa samim tim i Srbije, čija dugovanja iznose 24,7 milijardi evra.Međutim, ukoliko se Nemačka zbog jeftinije proizvodnje okrene Srbiji, a naša zemlja dodatno preorijentiše i na rusko, arapsko i naročito kinesko tržište, ove turbulencije bi potencijalno mogle i pozitivno da utiču na ekonomski razvoj naše zemlje, kalkulišu ekonomski stručnjaci i analitičari.Drugi talas krize- Izlazak Velike Britanije iz EU dovešće do dva talasa krize. Prvi talas će direktno pogoditi Englesku i izazvati izuzetnu nestabilnost u toj zemlji, ali je treba očekivati da će se Britanija, uz pomoć SAD i Kine, iz ovog izvući vrlo brzo, možda već za šest meseci. Na našu zemlju uticaj će imati druga kriza, do koje će doći u Nemačkoj i Francuskoj. S obzirom na to da su Nemačka i Italija od najvećeg značaja za Srbiju, krize u tim zemljama mogle bi da se preliju i na nas - kaže za Kurir ekonomista Miroslav Zdravković.Međutim, prema njegovim rečima, vrlo lako se može desiti da baš zbog krize Nemci odluče da ubrzaju ulaganja u zemlje na Balkanu.- Realno je očekivati da Nemci reše, još dok se kriza nije osetila u njihovoj zemlji, da pojačano investiraju u Srbiju kako bi smanjili troškove proizvodnje. S ovim investicijama, ali i pojačanom saradnjom sa Kinom, Rusijom i arapskim zemljama, može se desiti da kraj godine dočekamo sa pozitivnim ishodom - zaključuje ovaj stručnjak.I ekonomista Mlađen Kovačević ističe da rusko, kinesko i arapsko tržište ima veliki potencijal, ali da je Srbija zbog izvoza određene robe nužno povezana sa Evropom.

Iskoristiti Kinu

- Kina ima oko 3.700 milijardi dolara deviznih rezervi, što su ogromna sredstva. Srbija nije dovoljno iskoristila mogućnost plasiranja robe na ovo tržište - zaključuje Kovačević, koji pak ističe da u svakom slučaju postoji prostor da se u Kinu izvoze poljoprivredno-prehrambeni proizvodi sa dugim rokom trajanja.S druge strane, Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da bi Srbija trebalo da radi na jačanju svoje privrede, ekonomije, ali i svih drugih kapaciteta, nezavisno od aktuelnih geopolitičkih promena.

„Metalac grupa“VUKADINOVIĆ: NEĆEMO LOŠE PROĆIDragoljub Vukadinović, predsednik „Metalac grupe“, firme koja izvozi i u Veliku Britaniju, kaže da, uprkos krizi, ne očekuje veće posledice po srpska preduzeća:- Reč je o vrlo malim oscilacijama na tržištu koje ne bi trebalo da pogode našu zemlju i firme, bar u pogledu Britanije. Ne očekujem veće ekonomske posledice zbog krize u EU, ali se plašim da se, dugoročno gledano, EU bliži kraj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja