KINEZI ZAINTERESOVANI ZA ŽELEZARU: Potpisan Memorandum sa kineskom kompanijom HBIS
Foto: AP

Moguće spasonosno rešenje za srpsku privredu

KINEZI ZAINTERESOVANI ZA ŽELEZARU: Potpisan Memorandum sa kineskom kompanijom HBIS

InfoBiz -
BEOGRAD - Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare u Smederevu, potpisan je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

Premijer Vučić je juče u razgovoru sa srpskim novinarima u Kini rekao da je kineska kompanija HBIS, koja je drugi najveći proizvođač u industriji čelika u vreme kad cena tog metala opada, zainteresovana za Železaru i da bi to bilo spasonosno rešenje.

On je rekao da je potpisivanje prvog akta od suštinskog značaja za preuzimanje Železare i da "ostaje da se nadamo da ćemo uspeti da obavimo sve i uspešno okončamo te pregovore".

"To je od ključnog strateškog značaja za budućnost i za razvoj Srbije", rekao je Vučić i istakao da Srbija prodaje Železaru da bi se obezbedio rast BDP, opstanak te kompanije i radna mesta za 5.000 radnika.

U Pekingu, gde premijer boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Kini, potpisano je još nekoliko memoranduma, između ostalih i memorandumi o saradnji na projektu izgradnje dela autoputa na Koridoru 11, o izvozu junećeg mesa iz Srbije u Kinu, kao i o saradnji u oblasti nauke i obrazovanja.

Potpisan je Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

U prisustvu dvojice premijera, potpisani su i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Srbije i NR Kine za 2016-2020.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track