KOD ŠER: Er Srbija i Er Čajna dele letove za Peking
Foto: Nemanja Pancic

Sporazum avio-kompanija

KOD ŠER: Er Srbija i Er Čajna dele letove za Peking

InfoBiz -
Sporazum o zajedničkim letovima (kod šer) je poslovni aranžman u avijaciji po kome dve ili više avio-kompanija dele isti let

BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Er Srbija počela je danas sprovođenje "kod šer" sporazuma o zajedničkim letovima sa nacionalnim avio-prevoznikom Kine Er Čajnom, saopštila je Er Srbija.

Po ovom sporazumu, koji stupa na snagu danas, zajednički letovi će biti uspostavljeni na relaciji Beograd-Peking, pri čemu će Er Srbija dodeliti svoj "JU" kod letovima na liniji Peking-Beč koje obavlja Er Čajna, a Er Čajna će dodati svoju marketing oznaku letovima koje obavlja Er Srbija na liniji između Beograda i Beča.

Sporazum o zajedničkim letovima (kod šer) je poslovni aranžman u avijaciji po kome dve ili više avio-kompanija dele isti let. Sporazum će omogućiti bližu komercijalnu saradnju između dve avio-kompanije, proširiti mreže destinacija i putnicima omogućiti veći izbor kada putuju između Evrope i Dalekog istoka, saopštila je Er Srbija.

Odredbe kod šer sporazuma su postavljene tokom nedavne posete menadžmenta Er Srbije Pekingu, kada su održani razgovori sa rukovodiocima najznačajnijih kineskih kompanija i institucija u oblasti putovanja i turizma, među kojima su Er Čajna, Kineska administracija za civilno vazduhoplovstvo (CAAC) i Međunarodna turistička služba Kine.

Ovaj sporazum je uspostavljen nakon odobrenja bezbednosne provere Er Srbije, po zahtevima Kineske administracije za civilno vazduhoplovstvo.Osim toga, avio-kompanije će nastaviti da razmatraju mogućnosti za povezivanje dodatnih destinacija, što će doprineti većem izboru za putnike i omogućiti rast ovog partnerstva.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić je istakao da su kod šer partnerstva osnovni stub strategije Er Srbije kojom putnicima želi da omogući veću fleksibilnost i izbor kada putuju do dalekih destinacija."Naše sveobuhvatno komercijalno partnerstvo sa avio-kompanijom Er Čajna je ključan korak ka učvršćivanju našeg prisustva u Kini i na Dalekom istoku. Sada smo u mogućnosti da unapredimo našu ponudu poslovnih i turističkih putovanja između Srbije i Kine, i dalje ka strateški značajnim destinacijama širom Azije i Evrope," rekao je Kondić.

Istovremeno, uvereni smo da će saradnja naših dveju avio-kompanija ne samo doprineti tradicionalno prijateljskim odnosima i uzbudljivom napretku u ostvarivanju ekonomskih veza između Srbije i Kine, već može imati i značajnu ulogu u olakšanom privlačenju kineskih investicija u zemlje u okviru naše mreže destinacija, koje predstavljaju strateški prioritet za naš širi region, dodao je Kondić.

Osnov za uspostavljanje čvršće komercijalne saradnje između ova dva avio-prevoznika predstavlja obnavljanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Kine, čije je usaglašavanje pokrenuto u maju 2014, sa ciljem da se ažurira sporazum koji je uspostavljen još 1972. godine i da se definiše regulatorni okvir za odnose između avio-kompanija dveju zemalja, Er Srbije i Er Čajne, podseća se u saopštenju.

Kod šer sporazum je uspostavljen nakon Specijalnog proretnog ugovora (SPA) između Er Srbije i Er Čajna, koji je uspostavljen u septembru 2014. godine, koji je omogućio ovim avio-kompanijama da svojim putnicima ponude pristup značajnom broju destinacija u okviru njihovih mreža u Evropi, Aziji i Australiji, iz Beograda, Šangaja i Pekinga.U okviru kod šer sporazuma svaka od avio-kompanija može da let objavljuje i stavlja u promet pod sopstvenom oznakom i brojem u okviru svog reda letenja.Mesto na letu se može kupiti pod oznakom i brojem leta bilo koje od avio-kompanija, a letove obavlja samo jedna od avio-kompanija u sporazumu, koja se obično naziva operativnim prevoznikom (operational carrier).

Termin "kod" se odnosi na identifikator koji avio-kompanije koriste u svom redu letenja. To je obično oznaka koja se sastoji iz dva slova, koju određuje Međunarodna asocijacija za avio-prevoz (IATA), i broja leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track