KOLIKO NOVCA IDE IZ BUDŽETA? Er Srbija na krilima državne pomoći do kraja 2016!
Foto: Profimedia

Dotiranje

KOLIKO NOVCA IDE IZ BUDŽETA? Er Srbija na krilima državne pomoći do kraja 2016!

InfoBiz -
Kompanija Er Srbija, koja je u većinskom državnom vlasništvu, prošle godine ostvarila je profit, ali uz prihod od subvencija od više od osam milijardi dinara.

Istražujemo koliko je državnog novca završilo u Er Srbiji i do kada će to preduzeće poslovati uz državnu pomoć.

Od kraja 2016. godine, kako stoji u planu restrukturiranja Er Srbije, toj firmi neće biti potrebne subvencije jer će poslovati profitabilno. Do tada, međutim, prihodi kopanije dopunjavaće se subvencijama.

Prošle godine, koju je kompanija završila uz rast prihoda i profit, subvencije su iznosile oko 71 milion evra. Premijer Vučić rekao je da to nije sve državna pomoć. Koliko jeste, on juče nije rekao, a ni danas iz Vlade nismo dobili odgovor na to pitanje.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da to potvrđuje da Er Srbija još ne može da posluje bez pomoći.

“To je stavka da je Er Srbija unapred računala da će u 2014. imati gubitak, i da će se on pokrivati iz džepova građana Srbije“, kaže Stevanović.

Dotiranje Er Srbije predviđeno je planom restrukturiranja. U njemu stoji da će troškovi tog procesa biti obezbeđeni zajedničkim finansiranjem. Međutim, subvencije se pominju kao obaveza države Srbije.

Etihad, uz razne oblike pomoći, treba da obezbedi niz akcionarskih zajmova. Oni, kako kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, ne ulaze u bilans uspeha i u prihode, već u bilans stanja, tako da ni ne mogu da se iskažu zajedno sa subvencijama, koje su, uobičajeno, državna pomoć.

“Čitavih oko sedamdeset miliona evra je pomoć države koju su oni prihodovali, i da nije država napravila pomoć, za toliko bi njihovi prihodi bili manji“, objašnjava Kovačević.

Ekonomski analitičar Dragan Vujadinović kaže da su privatni donatori retkost.

“Ako ima takvih donatora privatnih, onda mogu biti i oni, po osnovu ugovora o donacijama, ali koliko je poznato između privatnih lica oni su raritet potpuni, raritet. Najćešće se radi o subvencijama od strane države“, kaže Vujadnović.

Koliko iznosi pomoć države nagoveštava se i u Napomenama uz finansijski izveštaj za 2014, gde stoji da je Društvo priznalo prihode od državne pomoći u skladu sa svojim računovodstvenim politikama u iznosu od više gotovo 8.4 milijarde dinara.

Inače, prema rečima menadžmenta Er Srbije, ta aviokompanija nastavila da napreduje u ostvarenju finasijskih i operativnih rezultata. Er Srbija je u prvih devet meseci ove godine imala operativnu dobit od 183 miliona evra, za trećinu više nego prošle godine.

(N1info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track