KOLIKO PARA IMA U DRŽAVNOJ KASI: Budžet Srbije na kraju oktobra u suficitu od 34,3 milijarde dinara
Foto: Dado Đilas

Ministarstvo finansija

KOLIKO PARA IMA U DRŽAVNOJ KASI: Budžet Srbije na kraju oktobra u suficitu od 34,3 milijarde dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Na kraju oktobra 2016. godine budžet Srbije je u suficitu od 34,3 milijarde dinara, a kad se uračunaju i projektni zajmovi višak u državnoj kasi je 14,1 milijarda, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su za 6,7 milijardi dinara u odnosu na isti period prethodne godine. U oktobru su prihodi budžeta bili 87,9 milijardi, a rashodi 80,8 milijardi, tako da je suficit u iznosio 7,1 milijarda dinara.

Poreski prihodi republičkog budžeta u oktobru iznosili su 76,9 milijardi dinara. Najveći prihod bio je po osnovu naplate PDV-a i iznosio je 43,7 milijardi dinara. U oktobru se plaćaju tromesečne obaveze po tom osnovu tako da je i prihod znatno viši nego u prethodna dva meseca.

Prihod po osnovu naplate akciza iznosio je 19,2 milijardi dinara. Neporeski prihodi bili su 10,7 milijardi dinara, pri čemu je premija po osnovu ponovnog otvaranja emisije obveznica iznosila 1,3 milijarde. Po osnovu donacija u budžet je uplaćeno 300 miliona dinara.

Najveće stavke na rashodnoj strani budžeta bili su rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, 18,6 milijardi, odnosno 19,2 milijarde dinara, od čega su dotacije PIO fondu iznosile 16,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države na kraju oktobra zabeležen je deficit u iznosu 5,8 milijardi dinara. Planirani deficit u okviru programa sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio je 122,4 milijarde dinara.

"Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane", objasnilo je Ministarstvo finansija.Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri finansiraju se iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture, te je njihov ukupan deficit iznosio 25,3 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track