Kostić apsolutni vlasnik AIK banke
Foto: Marina Lopicic

MK grupa: Konsolidacija vlasništva

Kostić apsolutni vlasnik AIK banke

InfoBiz -
Novi paket akcija kupio je od grčke Pireus banke po ceni od 1.800 dinara po akciji, i sad je apsolutni vlasnik 70,72 odsto AIK banke

BEOGRAD - Vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić kupio je juče na Beogradskoj berzi 20,35 odsto akcija niške AIK banke za 3,33 milijarde dinara.Novi paket akcija kupio je od grčke Pireus banke po ceni od 1.800 dinara po akciji, i sad je apsolutni vlasnik 70,72 odsto AIK banke.Brokeri „Sinteza invest grupe“ očekuju da će uskoro biti objavljena ponuda za kupovinu preostalih akcija AIK banke po ceni postignutoj u jučerašnjoj trgovini.Računajući tu cenu po akciji, tržišna kapitalizacija AIK banke je 16,2 milijarde dinara (oko 134,6 miliona evra), navela je „Sinteza“.Kostićeva kompanija „Sunoko“ je u februaru 2014. postala većinski vlasnik AIK banke sa udelom od 50,37 odsto. „Sunoko“ je prethodno s povezanim kompanijama „MK grupe“ bio vlasnik 37,9 odsto akcija ove banke.AIK banka zapošljava 523 ljudi, a u 2013. godini ostvarila je dobit od 1,2 milijarde dinara.Predsednik Upravnog odbora AIK banke je Miodrag Kostić, a predsednik Izvršnog odbora Vladimir Čupić, nekadašnji čelni čovek Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji. U „MK grupi“ i AIK banci nisu imali komentar na ovu temu.

EkspanzijaHOĆE NA LONDONSKU BERZUPredsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić je, međutim, izjavio da je strateški cilj te kompanije izlazak na Londonsku berzu.- „MK grupa“ bi time postala prva srpska kompanija koja je listirana na Londonskoj berzi, što je uspeh koji prevazilazi nacionalne okvire - rekao je on na konferenciji u britanskoj prestonici. On je dodao da bi se listiranjem na Londonskoj berzi „ostvario jedan od najviših dometa“ - da se „MK grupa“ nadmeće s najboljim evropskim i svetskim kompanijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja