KREDITI PONOVO POSKUPLJUJU: Bregzit pogađa 400.000 zaduženih Srba?
Foto: Thinkstock

Zajmovi u švajcarcima, evro na klackalici

KREDITI PONOVO POSKUPLJUJU: Bregzit pogađa 400.000 zaduženih Srba?

InfoBiz -

Jačanje franka i oscilacije evropske valute, ukoliko se nastave, uticaće na promenu kamata za najmanje 100.000 porodica koje imaju stambene kredite

Najmanje 400.000 građana Srbije, koji su već u dugovima do guše zbog stambenih kredita u švajcarskim francima i evrima, direktno će biti pogođeno izlaskom Velike Britanije iz EU. Takođe, kako upozoravaju stručnjaci, ova istorijska odluka Ostrvljana može dovesti do nove recesije u Evropi, što bi za Srbiju značilo manji izvoz srpskih proizvoda u EU, kao i manji priliv investicija, a samim tim i znatno slabljenje privrede i pad BDP.- Ishod britanskog referenduma doveo je do toga da je švajcarski franak naglo ojačao u odnosu na evro, što predstavlja novi udar na građane Srbije koji imaju zaduženja u švajcarcima, a takvih u Srbiji ima oko 20.000. Njima je, ako su, primera radi, imali mesečnu ratu od 300 franaka, praktično preko noći rata skočila za oko 10 evra - ukazuje za Kurir Dejan Gavrilović, iz udruženja bankarskih klijenata Efektiva, koji objašnjava i da će oscilacije kursa evra u narednom periodu uticati i na oko 80.000 građana sa stambenim kreditima u evrima.Cunami na berzama- S obzirom na to da ovi građani imaju porodice, to znači da će referendum u Britaniji uticati na najmanje 400.000 građana - dodaje Gavrilović, koji podseća i da je desetine hiljada Srba zaduženo i u keš kreditima.Podsetimo, britanski referendum izazvao je cunami na berzama i doveo do ludovanja svih valuta.Čim su proglašeni prvi rezultati, švajcarski franak je skočio za 1,31 odsto u odnosu na evro, pa je njegov kurs na kraju dana iznosio 1,07 franaka za evro, ali je u jednom trenutku iznosio i 1,06. Dinar je nastavio da pada prema evru i sa 123,7873 dinara dostigao je najniži nivo u ovoj godini, a u menjačnicama nije bilo moguće kupiti evropsku valutu za manje od 124 dinara. S druge strane, funta je posle referenduma pala na najniži nivo prema dolaru od 1985. godine!Broker Nenad Gujaničić smatra da se, ukoliko se kriza u EU nastavi, može očekivati nagli zaokret u visini kamata.Rast euribora- Ukoliko bude velikih potresa u evrozoni, odnosno ako evro bude naglo oslabio, može se očekivati nagli zaokret u visini kamata. U suprotnom, euribor će postepeno nastaviti da raste tek kada se oporavi privreda evrozone i ECB počne da primenjuje restriktivniju politiku - kaže Gujaničić.S druge strane, Boško Živković, bivši predsednik Saveta guvernera NBS, strahuje da će izlazak Britanije iz EU dovesti do ponovne recesije u Evropi.- EU je najvažniji izvoznik Srbije. Ako kriza u EU potraje, to će dovesti do slabijeg izvoza, a investitori će se uzdržavati od ulaganja dok ne dođu stabilnija vremena, a to će direktno uticati na našu privredu - zaključuje Živković i dodaje da u ovim turbulentnim vremenima Srbija treba da se što manje zadužuje u evrobondovima i da se okrene zaduživanju na azijskom i bliskoistočnom tržištu.

Narodna bankaSPREMNE MERE ZA TURBULENCIJEI pored velikih turbulencija na svetskim finansijskim tržištima izazvanih odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske unije, stabilnost domaćeg finansijskog sistema neće biti ugrožena, saopštila je juče Narodna banka Srbije (NBS).- NBS i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija - naveli su u nacionalnoj banci, dodajući da su se turbulencije na svetskim tržištima osetile i na domaćem deviznom tržištu, ali da su preduzete „adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi se održala stabilnost finansijskog sistema“.

Vesna Dedić, novinarka i spisateljicaNE BIH VIŠE NIKAD UZELA KREDIT- Kad sam čula vest da se Britanija otcepila, moja prva asocijacija nije bila da li će Britancima biti bolje ili gore nego kredit koji imam i šta će biti s kursom! To je toliko bezizlazna situacija da svaka vrsta mog razmišljanja i savetovanja ne može mi doneti nikakvo pametnog rešenje. Država treba da uzme pod kontrolu i banke. Nikada više ne bih uzela nijedan kredit. Da mogu opet da se rodim, živela bih kao podstanar i to je mnogo smislenije nego uzimati kredite.Kristina Kovač, pevačicaŠTEDELA BIH, AL‘ NEMAM ŠTA- Nemam nikakva dugovanja u evrima, funtima ili švajcarcima, ali štedela bih u evrima kad bih imala šta da štedim! Meni je žao što je Britanija izašla iz EU, ne mislim da je to bila dobra odluka, već samo da su naseli na nacionalističku retoriku političara. Imam mnogo prijatelja u Britaniji i svi su uglavnom bili protiv toga.Marko Kon, kompozitorNE PLAŠIM SE, BOLJE EVRI NEGO DINARI- Štednju u evrima imam, ali se ne brinem i nastaviću da štedim tako jer smatram da je i dalje bolje štedeti u evrima nego u dinarima. Mislim da funte ne posedujem uopšte, osim nešto sitno što mi Sokoj uplaćuje. Neće ni britanska ekonomija ni ekonomija EU propasti zbog ovog. Što se samog referenduma tiče, plašim se da je Britanija za EU što je i Slovenija bila za SFRJ.Sergej Trifunović, glumacZABOLE ME KU..C- Zabole me ku.ac za referendum u Britaniji. I za štednju me zabole. U roditeljskoj sam kući, jeo sam i sad nameravam da spavam. Zabole me. Siniša Kovačević, dramski pisacIDEMO KA TITANIKU- Ako Britanija nije mogla da trpi nemačku nadmoć, šta ćemo mi tamo, za boga miloga. Napravimo sami demokratsku državu, veslamo prema Titaniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track