KAMATE NA KREDITE U ŠVAJCARCIMA SU  NELEGALNE: Ljudi, tužite banke, ovaj čovek ih je dobio!
Foto: Nemanja Pancic

Presuda spas za dužnike

KAMATE NA KREDITE U ŠVAJCARCIMA SU NELEGALNE: Ljudi, tužite banke, ovaj čovek ih je dobio!

InfoBiz -
Apelacioni sud upozorio da je istovremeno ugovaranje valutne klauzule i promenljive kamate nezakonito. Viši sud potom ukinuo ugovorenu kamatu i time prepolovio mesečnu kreditnu ratu zaduženom, tvrde u Efektivi

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu doneo je presudu da ukine kamatu koju je banka obračunavala klijentu za kredit u švajcarcima, što znači da će mu se glavnica smanjiti za oko 20.000 franaka, a rata od 300 švajcaraca biće prepolovljena, tvrde u udruženju bankarskih klijenata Efektiva.Odluka o poništenju kamate nastavak je slučaja u kom je Viši sud prvo odlučio da poništi ceo ugovor o stambenom kreditu vrednom 70.000 franaka. Tu presudu je Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje, uz upozorenje da je ugovaranje valutne klauzule i promenljive kamate nezakonito.Dupla zaradaTo znači da banka ne može da ugovara dva zaštitna mehanizma radi očuvanja vrednosti pozajamljenog novca ili da zarađuje po dva osnova. Zatim je Viši sud doneo novu presudu kojom je poništio kompletan član ugovora u kom je sadržana odredba o kamati.Presudu je dobio član Efektive, u kojoj smatraju da banka klijentu sada može da obračuna samo valutnu klauzulu, odnosno da će otplaćivati glavnicu u skladu sa kursom franka i dinara. Na pitanje da li ova presuda može da postane pravosnažna, Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da ne vidi zašto se to ne bi desilo jer je Viši sud poslušao Apelacioni.- Sud smatra da je banka dovoljno zaradila na valutnoj klauzuli. Podsetimo, franak je 2008. bio oko 50 dinara, a trenutno je oko 110. Takođe, banke se i nisu zaduživale u francima, već u evrima, pa kada su 2008. pozajmile 100 franaka, tada je to bilo 50 evra, a danas je 90 - dodaje on. Gavrilović kaže da jedna presuda ne znači da će i ostale biti iste, ali će ohrabriti sudije. Ovo, kako navodi, nije poziv građanima da tuže banke, naravno, ako imaju novca mogu to da urade, već je poziv državi da trajno reši problem.

Rano za radovanje

Advokat Vojin Biljić smatra da treba sačekati pravosnažnu presudu jer misli da će banke moći da obore prvostepenu.- Bolji je put da se osporava valutna klauzula pozivanjem na Direktivu 93/13 EU, u kojoj se navodi da je nepravična ugovorna odredba kojom je omogućeno bogaćenje jedne strane. Tako su je oborili Mađari i Austrijanci - dodaje on.

Narodna banka SrbijeSLUŠAJTE NAS, SPOROVI SU DUGI I NEIZVESNIU NBS ističu da poništenje odredbe ugovora o kamati automatski ne znači neplaćanje kamate, osim ako to izričito i ne piše u presudi.- Pozivamo građane da prihvate modele koje smo ponudili za švajcarce i da sporove sa bankama rešavaju mirnim putem, jer je vođenje sudskih sporova dug i neizvestan proces - navode u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track