Javne finansije u dobrom su stanju

(KURIR TV) VUČIĆ U VLADI SRBIJE: Penzije i plate učiteljima i lekarima biće veće ove godine

InfoBiz -

BEOGRAD - Plate u javnom sektoru i penzije biti povećane u ovoj godini, najavio je premijer Aleksandar Vučić, navodeći da su javne finansije u dobrom stanju, što pokazuje i činjenica da će u prva dva meseca Srbija imati suficit od 40 miliona evra, umesto predviđenog deficita od 240 miliona evra.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će plate u javnom sektoru biti uvećane ove godine, čak i za administrativne radnike, jer ima dovoljno prostora.

(KURIR TV) SUSRET U VLADI SRBIJE Vučić i Bufije: Ovo je tek početak nemačkih investicija u Srbiju!

"Isto će biti i kad je reč o penzionerima, učiteljima, zdravstvenim radnicima, imaće veća primanja nego što su ikada imali. Kad imate rast, to je moguće, ali nama je potreban rast veći od četiri odsto, zato svi tome moramo da se posvetimo", rekao je Vučić.

On je, međutim, istakao da Srbija mora da ojača privatni sektor u kojem radi samo 1,4 miliona ljudi, a koji, naveo je, izdržava javni sektor."Za nas je od ključnog značaja da ojačamo privatni sektor i to je bila ključna tema razgovora s MMF. Oni nemaju primedbe na stanje javnih finansija", istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da su nosioci rasta veće investicije, veći izvoz i veća potrošnja, navodeći da je Srbija sve bolja kad je reč o izvozu i investicijama, ali da je potrebna bolja potrošnja.On je naveo da je u prva dva meseca bilo predviđeno da deficit u državnoj kasi bude 27 milijardi dinara, a da će Srbija imati suficit od pet ili šest milijardi na kraju ovog meseca.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

"Umesto minusa od 240 miliona evra, imaćemo suficit od 40 miliona evra. To su ogromne razlike, to pokazuje koliko država ide dobro", rekao je Vučić.On je podvukao da, međutim, rashodi nisu dovoljnno dobri, jer izdvajanja za kapitalne investicije nisu dovoljna, što govori da nismo u stanju da potrošimo novac kako bi trebalo.

"Mi smo u stanju da trošimo novac na 'dajte nam na primanja', a ne da kreiramo novac za budućnost", rekao je on.Premijer je rekao i da ove godine neće ići na Kopaonik Biznis forum, na kojem će učestvovati predstavnici MMF, jer će, kaže, otvarati fabrike i biti sa radnicima.

Dodaje, međutim, da je dobro što će tamo biti neko iz MMF jer će u tom slučaju "biti manje demagogije, populizma i nadam se manje neistina"."Dobro je da svi u Srbiji naučimo šta je moguće, da ne živimo od ispraznih obećanja i besmislenih tvrdnji, već od teškog rada", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track