LEPA VEST ZA KUĆNI BUDŽET: Gas od danas jeftiniji za 5,3 dinara po kubiku!
Foto: Reuters

Drugo sniženje cene

LEPA VEST ZA KUĆNI BUDŽET: Gas od danas jeftiniji za 5,3 dinara po kubiku!

InfoBiz -
Kod Srbijagasa cena gasa za domaćinstva sada je 42,3 dinara po kubnom metru, bez uračunatog PDV

BEOGRAD - Prirodni gas u Srbiji od danas je pojeftinio u proseku 11,2 odsto za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje.

Prema podacima Agecije za energetiku Srbije, cena gasa za domaćinstva u proseku je niža za 10,5 odsto, odnosno za 5,3 dinara (bez PDV) po kubnom metru. Tako da je kod Srbijagasa cena gasa za domaćinstva sada 42,3 dinara po kubnom metru, bez uračunatog PDV.

To je drugo snižavanje cena gasa u ovoj godini, pošto je 1. juna gas pojeftinio u proseku za 5,4 odsto za sve kupce na javnom snabdevanju, a za domaćinstva za 5,1 odsto ili 2,7 dinara (bez PDV) po kubnom metru.Nakon julskog pojeftinjenja, prosečan mesečni račun za domaćinstva sa PDV-om biće za oko 390 dinara manji.

U prošloj godini gas je kupovalo 225.000 domaćinstava, koja su u proseku trošila po 795 kubnih metara gasa godišnje.Pojeftinjenje gasa je posledica usklađivanja sa cenama derivata nafte na osnovu kojih se određuje uvozna cena prirodnog gasa, kao i promene kursa američkog dolara. Uvozna cena gasa za region se usklađuje kvartalno sa kretanjem cena derivata cena nafte u proteklih devet meseci. U Srbiji oko 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000, ima priključak na gas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track