LICEMER: Direktor Aerodroma konobaricu stavio za šeficu kabineta
Foto: Beta

Evo kako se kadrira na aerodromu

LICEMER: Direktor Aerodroma konobaricu stavio za šeficu kabineta

InfoBiz -

Direktor beogradskog aerodroma Saša Vlaisavljević među 778 novozaposlenih na rukovodeća mesta postavljao ljude bez škole i radnog iskustva

Od 778 radnika koje je bez konkursa zaposlio direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević, najmanje dvadesetak njih postali su direktori, šefovi kabineta i savetnici, sa platama od oko hiljadu evra, iako nisu imali potrebnu školu i znanje, a neki ni dana iskustva.Među njima je i šefica kabineta izvršne direktorke Tanje Jovanović, čije je prethodno zanimanje bilo konobarisanje.- Ona je po struci konobar-tehničar, a došla je iz „Jata“, gde je bila prodavac karata. Jovanovićeva je pre nekoliko nedelja otišla iz firme, ali je njena šefica kabineta ostala - kaže sagovornik Kurira iz Aerodroma koji nije želeo da mu se objavi ime zbog straha da, kao pojedine kolege pre njega, ne izgubi posao.On navodi da među novoprimljenim radnicima ima svega i svačega.I supruge im kadriraju- Bivši kadrovi „Jata“, među kojima i prodavci karata, savetuju direktora i vode unutrašnju kontrolu, konobarica postaje šef kabineta jedne od direktorki, a deca oficira, bez radnog iskustva, samostalni referenti... Kadriraju i žene direktora tako što upošljavaju svoje poznanike. Svi imaju plate od 90.000 do 120.000 dinara - kaže sagovornik Kurira.Dešavanja u Aerodromu još jedna su potvrda nakaradnog sistema zapošljavanje u državnim firmama - sve je po propisima, a nestručni kadrovi dobijaju posao. Saša Vlaisavljević se brani da je za sva primanja, što znači i nestručnih kadrova, dobio saglasnost komisije Vlade Srbije, institucije koja je, kako tvrde pravnici i analitičari, političko telo sastavljeno od ljudi pod kontrolom političara. Na sve to, reprezentativni sindikati Aerodroma kažu da podržavaju zapošljavanje radnika koji su godinama bili angažovani preko omladinskih zadruga i drugih organizacija.

Manje posla

Na kraju, nije jasno zašto je uprava aerodroma dodatno povećala broj zaposlenih kada se ne vidi jasna potreba za tim.Najveći broj radnika primljen je 2015, a zvanični podaci Aerodroma pokazuju da u 2015. godini nije povećan broj poletanja i sletanja aviona, čak je smanjen tri odsto, dok je broj putnika minorno porastao - 3,2 odsto. I u prva četiri meseca ove godine broj poletanja i sletanja, kao i broj putnika, takođe su smanjeni.

Reč nadležnihMENADŽMENT TIHUJE, VLADA ODOBRAVASaša Vlaisavljević, direktor Aerodroma, nije se juče javljao na telefon, a komentar nije imao ni Nadzorni odbor. U Ministarstvu finansija kažu za Kurir da je podržan zahtev Aerodroma da se više od 10 odsto poveća broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla i angažovanih van radnog odnosa.- Uzimajući u obzir obrazloženja Aerodroma, Ministarstvo za saobraćaj i finansije i Komisija su dali saglasnost, imajući u vidu da se novac za zarade isplaćuje iz sredstava Aerodroma - navode u ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track