LJAJIĆ: Poslati srpski predlozi Evroazijskoj ekonomskoj komisiji
Foto: Zorana Jevtic

Dalja liberalizacija trgovine

LJAJIĆ: Poslati srpski predlozi Evroazijskoj ekonomskoj komisiji

InfoBiz -

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić danas je poslao pismo Evroazijskoj ekonomskoj komisiji, u kome su sadržani srpski predlozi za budući jedinstveni sporazum o slobodnoj trgovini sa pet država te unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.

Ljajić je u izjavi Tanjugu naveo da je lista predloga sačinjena nakon zvaničnih konsultacija sa delegacijom Evroazijske ekonomske unije održanih u Beogradu krajem septembra."U predlogu je sadržan naš zahtev da održimo postojeći nivo liberalizacije trgovine, identičan onom koji imamo sa Rusijom, koji će se proširiti na ostale zemlje unije, a takođe smo tražili da se i dodatni proizvodi iz Srbije nađu na bescarinskom režimu", kazao je ministar.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ljajić je naveo da je u pismu zatraženo da se na bescarinskom režimu nađu živinsko meso, određene vrste sireva, šećer, cigarete i "Fijat" automobili."Srbija godišnje proizvede oko 94.000 tone živinskog mesa, a u proseku izveze svega 5.000 tona. Potrebna su nam nova tržišta i smatramo da bi Evroazijska unija bila velika šansa za naše proizvođače ove vrste mesa", rekao je Ljajić obrazlažući zahteve Srbije.

Što se tiče sireva, ministar je precizirao da su određene vrste ovih mlečnih proizvoda već na bescarinskom režimu, kao i da Srbija od svog ukupnog izvoza sira, više od polovine, odnosno 53 odsto, plasira na tržište Rusije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Sada smo zatražili da se na slobodnom režimu nađe još sedam tarifnih oznaka, odnosno još sedam vrsta sireva", precizirao je Ljajić.

Govoreći o zahtevu da se i šećer nađe na listi za bescarinski izvoz u Evroazijsku uniju, ministar je istakao da Srbiji sledeće godine ističe pravo da na tržište Evropske unije izvozi godišnju kvotu od 181.000 tona šećera po preferencijalnim uslovima, pa će samim tim biti i viškova za izvoz na druga tržišta.

"Kada su u pitanju cigarete, mi imamo situaciju da na rusko tržište izvozimo tu vrstu proizvoda po carinskoj stopi od 18 odsto, dok Rusija kod nas izvozi cigarete sa stopom nula. Za nas je to nepovoljna klauzula, koja trenutno postoji u Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Tim pre što od našeg ukupnog uvoza cigareta iz sveta, čak 41 odsto čine cigarete iz Rusije, odnosno iz multinacionalnih kompanija koje tamo posluju", naveo je Ljajić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Ministar je rekao i da je bescarinski kontigent zatražen i za Fijat" automobile, zato što je autoindustrija jedna od strateških privrednih grana u Srbiji, ali i zbog toga što u Rusiji i Kazahstanu postoji politička volja da se takva vrsta aranžmana odobri.

Ljajić je dodao da očekuje da će zvanični pregovori oko usaglašavanja jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije započeti tokom ovog meseca, kada će biti razmatrani i zahtevi srpske strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track