Maja Gojković: Želimo još više švajcarskih investicija
Foto: Zorana Jevtic

Maja Gojković: Želimo još više švajcarskih investicija

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je danas da su za Srbiju značajna iskustva Švajcarske, te da postoji interes za pojačanom saradnjom na svim poljima, kao što su ekonomija i dualno obrazovanje.

- Srbija ima poseban interes za razvoj ekonomske saradnje sa Švajcarskom, naročito na planu daljeg direktnog investiranja u Srbiji. Želimo još više švajcarskih investicija u Srbiji - rekla je Gojković koja se danas, u okviru zvanične posete Švajcarskoj, sastala sa predsednicom Nacionalnog saveta Saveznog parlamenta Švajcarske Kristom Markvalder.

Markvalder je podsetila da je Švajcarska značajan investitor u Srbiji, kao i da postoji težnja švajcarskih firmi za još većim prisustvom na srpskom tržištu.

Gojković je naglasila da je Srbija zainteresovana za saradnju u oblasti obrazovanja i da želi da uči od Švajcarske koja ima jako dobar sistem i najnižu stopu nezaposlenosti u svetu, kao i da u tom kontekstu ima prostora za saradnju odbora za obrazovanje dva parlamenta.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Gojković i Markvalder su se na sastanku saglasile da ova poseta ima poseban značaj imajući u vidu da se realizuje u okviru obeležavanja 100-godišnjice diplomatskog predstavništva Srbije u Švajcarskoj, što je pokazatelj dugog prijateljstva i partnerstva dve države.

Istakle su da dobrim odnosima doprinosi sadržajan politički dijalog na najvišem nivou, te da postoji obostrani interes za jačanje ekonomskih odnosa i investiranje.Gojković i Markvalder su se složile da postoji prostor za dalje intenziviranje i razvijanje medjuparlamentarne saradnje kako na najvišem nivou, tako i na nivou odbora i stalnih parlamentranih delegacija Srbije i Švajcarske u međunarodnim organizacijama.

Kako je saopšteno, Gojković je upoznala Markvalder sa reformskim procesima u Srbii i aktivnostima Skupštine Srbije u novom mandatu u cilju harmonizovanja zakonodavstva i uvodjenja standarda EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track