MALA KORIST: Prazna slama od srpskog Davosa

Kopaonik biznis forum

MALA KORIST: Prazna slama od srpskog Davosa

InfoBiz -
Ekonomisti, političari i biznismeni već desetak godina jaki na rečima da rešavaju goruće probleme, a od ekonomije i standarda građana ostao je samo prah

BEOGRAD - Biznis forum na Kopaoniku u potpunosti je zaslužio nadimak „srpski Davos“ jer, za razliku od onog koji se održava u pomenutom mondenskom mestu u Švajcarskoj i podrazumeva konkretne akcije svetske privredne elite, ovaj naš do sada nije doneo nikavu korist ovdašnjoj raji.

Da jeste, ne bi i dalje primali bedne plate, najniže u regionu, a njih 740.000 ne bi čekalo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Takođe, ne bi u škole i bolnice išli s novcem spremnim za podmićivanje, ne bi im deca i dalje odlazila u beli svet glavom bez obzira.O svim ovim problemima - konkurentnosti privrede, slabom izvozu, nezaposlenosti, reformama zdravstva i prosvete, privredna, stručna i politička elita svake godine po nekoliko dana na Kopaoniku debatuje, razgovara, i uvek samozadovoljno na kraju savetovanja proglasi da je našla rešenje, ali ga građani dosad nisu videli.

Zacementirani

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da se na Kopaonik biznis forumu i sličnim skupovima uvek čuju iste priče, ali kad treba da se primene u praksi, realizacija najčešće izostane.- Ti forumi služe da se političari pojave tamo, održe govore privrednicima, malo se druže i odu, umesto da oni slušaju privrednike i učine nešto u praksi. Stalno se vrti priča da će se stvari promeniti i da će privreda da nam krene, a privreda nam je zacementirana na nivou od pre osam godina. U suštini, mi nikad nismo izašli iz ekonomske krize od 2008, dok su sve zemlje regiona imale neke pomake. U privredi je stanje teže nego pre četiri godine. Svi porezi, osim poreza na rad, podignuti su, PDV, akcize i porez na imovinu, a imamo i niz novih parafiskalnih opterećenja - kaže Rajić.

Ali Radoslav Veselinović, vlasnik kompanije „Galeb grup“, smatra da je okupljanje u „srpskom Davosu“ korisno zbog razmene mišljenja.

Planovi i popravke

- Okupljanje nije uzalud. Čuju se razmišljanja biznismena, političara i ljudi koji donose zakone i preduzimaju određene stvari. Možda nismo svi zadovoljni onim što se učini, ali ima dobrih stvari, vidi se koji su planovi Ministarstva finansija, šta treba popraviti, šta smeta privrednicima - kaže Veselinović i priznaje da se i prošle godine govorilo o istim temama, ali da je ipak nešto urađeno.- Mnogo toga se ponavlja iz godine u godinu, ali krenulo se u reforme, ne dovoljno brzo, ali zaključeno je da se moraju obaviti... - tvrdi Veselinović.

ČinjeniceIZJAVE S DAVOSA2015. Aleksandar Vučić, premijer: Očekujem da će ove godine biti rešen i problem „Železare Smederevo“ i „Petrohemije“.Jorgovanka Tabaković, guverner NBS: Ove godine će NBS, Vlada i banke rešiti problem visokog udela nenaplativih kredita.Aleksandar Vlahović, predsednik SES: Postignuta je saglasnost Vlade, privrednika, ekonomista o neophodnosti strukturnih reformi i restrukturiranja JP.2016.Aleksandar Vlahović, predsednik (SES): Glavne poruke Kopaonik biznis foruma su da bez strukturnih reformi ne možemo izgraditi trajni održivi privredni rast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track