MAN‘TE SE DEVIZA ZAJMITE U DINARIMA: Guvernerka očekuje pad kamata!

Narodna banka: Izveštaj o stabilnosti finansijskog sistema

MAN‘TE SE DEVIZA ZAJMITE U DINARIMA: Guvernerka očekuje pad kamata!

InfoBiz -
Očekujemo pad kamata na kredite u dinarima, posebno zato što je NBS postepeno snizila referentnu kamatnu stopu, ukazala guvernerka. Ne znači da će kamate na devizne stambene kredite odmah rasti, već to može da se desi za pet ili 10 godina, ili ne mora uopšte, kaže direktorka Ivković

BEOGRAD - Čelnici Narodne banke Srbije upozorili su juče na rizike od dugoročnog zaduživanja građana u devizama zbog rasta kamata na takve pozajmice. Iz NBS takođe poručuju da sve dok Srbija ne reši pitanje nenaplativih kredita (NPL), kojih je čak 21,5 odsto, građani i privreda teško da će se povoljnije zaduživati.- Mi ne kažemo da će kamate nužno rasti, već želimo da informišemo građane, da im bude jasno šta bi moglo da se desi. Samo upozoravamo klijente da je moguće da se izlože kreditnom riziku - rekla je generalna direktorka Sektora za finansijsku stabilnost Ana Ivković, naglašavajući da bi o tome posebno trebalo da vode računa građani koji uzimaju stambene kredite, koji se odobravaju mahom na 30 godina.Ivkovićeva je objasnila je da su kamate najvećih centralnih banaka Evrope već duže vreme na izuzetno niskom nivou, a nakon perioda niskih kamata obično usledi period kada one rastu.Iskustvo- To ne znači da će kamate na stambene kredite (u devizama) odmah rasti, već to može da se desi u srednjem roku, za pet ili 10 godina, ili da se ne desi uopšte. Iskustvo nas je naučilo da ne bi trebalo olako da se zadužujemo, a da ne sagledavamo svoje mogućnosti, a posle ne možemo da vraćamo dugove - rekla je ona na predstavljanju godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2014. godinu.Guverner NBS Jorgovanka Tabaković osvrnula se i na dinarske pozajmice i dodala da s te strane centralna banka očekuje pad kamata na kredite u dinarima.- To je posebno zato što je NBS uticala postepenim snižavanjem referentne kamatne stope, što će ujedno uticati na onih 30 odsto tokova u finansijskom sistemu koji nisu u evroznaku - istakla je Tabakovićeva.Funkcioneri NBS ukazali su na to da je rast nenaplativih kredita najviše koncentrisan u sektoru privrede, podsetivši da je prošle godine učešće problematičnih kredita povećano za 0,1 odsto na 21,5.SolventniTo, kako je naglasila guvernerka, ne ugrožava stabilnost finansijskog sistema, jer su svi ti krediti pokriveni rezervacijama, ali stvara problematičan ambijent za dalja zaduživanja:- Bankarski sistem u Srbiji je stabilan i solventan. Rizici postoje, ali ima i mera koje mogu da ih ublaže. Rezultati stres testova pokazali su otpornost bankarskog sistema i na velike šokove.

Ne da platu Tabakovićeva o svojoj zaradi PRIMILA 140.000 € ZA DVE I PO GODINENa pitanje medija o visokim primanjima koje ima kao guvernerka, a što je i sama svojevremeno ukazivala u slučaju svojih prethodnika Radovana Jelašića i Dejana Šoškića, Tabakovićeva je u međuvremenu promenila mišljenje.- Od 2003. godine je definisano pravilo kako se određuju plate u NBS. Mi naše plate ne određujemo u odnosu na finansijski sektor u zemlji u kojoj živimo, već imamo definisane koeficijente. Te plate su interesantne novinarima koji su za jednodnevni tiraž spremni da dovedu u pitanje instituciju guvernera, a ne mene lično - smatra Tabakovićeva, koja je od septembra 2012. godine do juna ove godine primila ukupno oko 140.000 evra. Ona je istakla i da su platama među zaposlenima u NBS prosečne, pomenuvši sume od 30.000 i 40.000 dinara.

ŠvajcarciGRAĐANI IPAK NAJVIŠE VERUJU SEBIGovoreći o NLP u švajcarskim francima, guvernerka NBS je istakla da oni čine 8,5 odsto problematičnih kredita, a da su građani koji imaju kredite u toj valuti „pokazali doslednost u svojoj odluci da zadrže zaduživanje u francima“.- Jedan broj građana se opredelio za konverziju vrlo brzo po ponudi banaka, ali taj broj nije onako visok kako smo očekivali. To govori o jednom psihološkom momentu, a to je da ljudi, ipak, najviše veruju sebi - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track