Marko Čadež: Uz pomoć Turske srpski proizvođači idu na nova tržišta
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Privredne komore

Marko Čadež: Uz pomoć Turske srpski proizvođači idu na nova tržišta

InfoBiz -
Predstavnici turske privredne komore obećali da će srpskim komapnijama omogućiti kontakt sa velikim kompanijama, potencijalnim kupcima srpskih poljoprivrednih proizvoda u toj zemlji

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je posle sastanka u Turskoj da PKS mora proizvođačima iz Srbije pomoći da izađu na nova tržišta i najavio dolazak predstavnika kompanije iz Rusije "Magnit" u Beograd od 27. do 29. maja.

- Do petka po podne smo imali oko 70 prijava naših proizvođača. Očekujemo prijave već danas i sutra da će imati direktne razgovore sa ovom kompanijom iz Rusije - najavio je Čadež.

Čadež je preneo da je razgovarao sa turskim poslovnim savetom i predsednikom turskih privrednih komora koji je najavio da će se lično angažovati kako bi se ostvario kontakt između naših najvećih proizvođača i najvećih potencijalnih kupaca, odnosno velikih turskih koncerna pogotovu u oblasti izvoza mlečnih proizvoda.

Predsednik PKS je podsetio da postoji sporazum o slobodnoj trgovini koji je potpisan sa Turskom, da Srbija ima dobre proizvode i proizvođače i da postoji mogugnost ponude na ogromnom tržištu kao što je tursko.

Čadež je istakao da su u Ankari, takođe, obavljeni redovni mesečni susreti sa Privrednom komorom Kosova, da je od ove godine intenzivirana ova vrsta dijaloga, što je važno, jer je cilj da se vidi šta je moguće da region zajedno u budućnosti proizvodi. - Nudimo ekspertsku pomoć, eksperte da razgovaraju o temama železnice, pošte, trgovine, o svakodnevnom poslovanju - kazao je Čadež, podsetivši da je u Gračanici održan veliki forum.

Čadež je najavio da su cilj sektorski forumi u oblastima prehrambene i metalske industrije, turizma, da bi se videlo gde su mogući zajednički investicioni projekti.

Čadež je pozvao sve domaće proizvođače da kada žele da izvezu proizvode u bilo koju zemlju, pozovu PKS, koja će im dati potrebne informacije i pomoći.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track