Marko Čadež: Zajedno sa Turskom na treća tržišta
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Privredne komore

Marko Čadež: Zajedno sa Turskom na treća tržišta

InfoBiz -
Preferencijalni status Srbije u trgovini sa Ruskom Federacijom i zemljama Carinske unije vrlo je privlačan za potencijalne investitore iz Turske u proizvodnom sektoru, radi plasmana gotove robe u te zemlje, ukazao je predsednik PKS

BEOGRAD - Privrede Srbije i Turske su komplementarne a saradnju je moguće unaprediti kroz partnerstva kompanija i zajedničku proizvodnju za treća tržišta, rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na sastanku u Istanbulu.

Velike su mogućnosti za efikasniju ekonomsku saradnju Srbije i Turske gotovo u svim sektorima privrede, počev od tekstilne i prehrambene industrije, preko automobilske i elektronske do energetike i turizma, rekao je Čadež na sednici „Tursko-srpskog poslovnog saveta. Prema njegovim rečima, dve zemlje u većem obimu treba da koriste prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i intenziviraju kontakte privrednika organizovanjem biznis foruma i bilateralnih susreta. Srbija vidi Tursku kao veoma značajnog ekonomskog partnera kako na bilateralnom tako i na multilateralnom, a posebno na regionalnom planu, naveo je on i ukazao da su privrede dve zemlje komplementarne i osim robne razmene, koja je trenutno najznačajniji vid privrednih odnosa, saradnju je moguće podići na viši nivo - kroz zajedničko ulaganje (joint venture), strateška partnerstva kompanija i zajedničku proizvodnju za treća tržišta, naveo je on.

Preferencijalni status Srbije u trgovini sa Ruskom Federacijom i zemljama Carinske unije vrlo je privlačan za potencijalne investitore iz Turske u proizvodnom sektoru, radi plasmana gotove robe u te zemlje, ukazao je predsednik PKS. Robna razmena Srbije i Turske, po rečima Čadeža, prošle godine vredela je oko 830 miliona dolara, izvoz iz Srbije dostigao je 231,87 milion dolara, a uvoz 603,83 miliona dolara. Turska je u srpsku privredu investirala oko 110 miliona dolara što je daleko ispod mogućnosti turske privrede, imajući u vidu obim turskih ulaganja u drugim zemljama regiona - Rumuniji 9,5 milijardi dolara, Bugarskoj 4,5 milijarde dolara.

Ohrabruju najave novih ulaganja kompanija iz Turske u Srbiji, a važan signal za dolazak turskih investitora jeste i zainteresovanost nekoliko turskih banaka da otvore filijale u Srbiji, ocenio je predsednik PKS. Na sednici "Tursko-srpskog poslovnog saveta“ dogovoreno je da se u septembru 2015. održi novi sastanak Poslovnog saveta Srbija - Turska, kao i da se intenzivira saradnja kroz razmenu privrednih misija i sektorske skupove privrednika.

Nakon sastanka u Istanbulu delegacija PKS je otišla u Ankaru, u sedištu Unije komora i robnih berzi Turske, imala tehničke razgovore sa Privrednom komorom Kosova. Predstavnici dve komore ukazali su na napore Evrokomore u procesu tehničkog dijaloga koji se odvija pod okriljem te privredne asocijacije i iskazali spremnost da se nastavi dijalog o svim relevantnim pitanjima. Kao značajne teme istaknute su saradnja u sektoru poštanskog saobraćaja, realizacija infrastrukturnih projekta, borba protiv sive ekonomije, kao i efikasnije rešavanje problema sa kojima se suočavaju privrednici u svakodnevnom poslovanju. U Ankari je dogovoreno da se sledeći sastanak održi u Berlinu u sedištu Nemačke privredne komore (DIHK). PKS i Privredna komora Kosova već dve godine održavaju redovne mesečne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track