MAŠALA: Do kraja godine jača evro, ali jača i dinar
Foto: Nebojša Mandić

Skok valuta Srbije i EU

MAŠALA: Do kraja godine jača evro, ali jača i dinar

InfoBiz -

Finansijska kompanija HSBC navela je pet razloga za porast vrednosti evra, dok domaći stručnjaci kažu da će srpska moneta pratiti sudbinu evropske

Svetski bankari prognoziraju velike oscilacije svih valuta do kraja godine, a ekonomisti savetuju građanima i firmama da se novac čuva u više valuta kako bi slabljenje jedne nadoknadili jačanjem druge.Analitičari svetske bankarske kompanije HSBC nedavno su naveli pet razloga zašto će rasti vrednost evra, a šef valutnih strategija u ovoj banci Dejvid Blum i njegov tim kažu da se ne bi trebalo kladiti protiv evropske valute. Od britanskog referenduma evro je oslabio prema dolaru i porastao u odnosu na funtu i mnoge druge valute manjih partnera u trgovini u centralnoj i istočnoj Evropi.Ali u anketi novinske agencije Rojters, u kojoj je učestvovalo 70 ekonomista, prognoze za evro govore da će godinu završiti na 1,08 dolara, što je pad od skoro tri odsto u odnosno na sadašnje iznose.

Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže za Kurir da će dinar pratiti sudbinu evra, pa jačanje evra, kako navodi, neće značiti slabljenje dinara. Kako se bude kretao evro, smatra on, tako će ići i dinar, što znači da jačanje evra neće značiti i slabljenje srpske valute.- Ali ako evro bude slabio u odnosu na dolar, švajcarac ili funtu, i dinar će zadesiti ista sudbina. I obrnuto - ističe Musabegović.U situaciji očekivanih padova i uspona valuta on savetuje firmama hedžing ili zaštitu od drastičnih slabljenja i jačanja svetskih moneta.- A građanima ostaje da jaja podele u više korpi. Ako imaju štednju, pametno je da štede u više valuta da bi slabljenje jedne nadoknadili rastom druge - zaključuje Musabegović.

Miroslav RadakovićPERIOD VELIKIH FLUKTUACIJAMiroslav Radaković, izvršni direktor „Sinteza invest grupe“, potvrđuje za Kurir da nas čeka period prilično velikih fluktuacija u valutnim kursevima, što može osetno pogoditi i našu privredu, posebno izvoznike, s obzirom na to da je evro praktično najzastupljenija valuta u štednji i trgovinskim odnosima.- Postoje mehanizmi kojima se kompanije i građani mogu zaštiti, odnosno fiksirati svoje valutne rizike, tako da je naša preporuka da se hedžing u drugoj polovini ove godine pojačano koristi - ističe Radaković.

ČinjeniceRAZLOZI ZA JAČANJE EVRA1. Evrozona ima veliki višak novca u budžetima članica2. Domino efekat bregzita je prenaduvan3. Mala verovatnoća za pad privrednog rasta u evrozoni4. Bregzit bi mogao da ujedini Evropu5. Američka centralna banka neće ojačati dolar u odnosu na evro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track