MESARI DIGLI CENE U NEBESA PRED PRAZNIK: Ko planira roštilj za uranak, moraće da odreši kesu
Foto: Shutterstock

Analitičari tvrde da je to klasična špekulacija zbog praznika

MESARI DIGLI CENE U NEBESA PRED PRAZNIK: Ko planira roštilj za uranak, moraće da odreši kesu

InfoBiz -

BEOGRAD - Oni koji planiraju da za predstojeći praznik obrnu prase na ražnju, neka pripreme novčanike jer su cene ovog mesa za deset dana veće i do 20 odsto.

Proizvođači mesa podigli su cene otkupa živih tovljenika za oko 40 dinara po kilogramu, a to pravdaju lošim uslovima i jakom zimom. Kako pričaju, nedostaje svinjetina jer nije odgajano dovoljno prasadi. Tako sada za kilogram žive vage treba umesto dosadašnjih 160 izdvojiti 200 dinara. Kilogram žive vage prasetine je i do 300 dinara.

DA LI ĆE NAM PROPASTI URANAK? Ne gledajte u nebo! Evo kakvo nas vreme očekuje za 1. maj!

Foto: AP
Foto: AP

Poskupela je i jagnjetina, i to za 30 dinara po kilogramu, pošto je otvoren izvoz. Kako objašnjavaju proizvođači, dok je za svinjetinu izvesno da neće dalje poskupljivati, za jagnjetinu je neizvesno.

Skok cena mesa odrazio se zasad samo kod velikih proizvođača i trgovinskih lanaca. U malim mesarama cene su mahom veće od onih u velikim marketima.

Kako za list objašnjava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, visoke cene su "klasična špekulacija" pred praznike.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Sav nedostatak ili umanjenje prometa trgovci i proizvođači nadomešćuju tako što u periodu praznika to koriste. To je jednostavno špekulacija jer odnos ne oslikava pravo stanje na tržištu. Ne oslikava probleme u proizvodnji, niti probleme u snabdevanju, niti zakon ponude i potražnje. Nije to u pitanju veća potražnja od ponude mesa. Naši trgovci poskupe nešto kada je cunami u Indoneziji ili zbog zemljotresa u Čileu. Porast cena su sada zbog praznika i to tržište mora da reguliše. Tako su i jaja poskupela pred Uskrs, a odmah posle je cena pala za sedam dinara - objašnjava Papović.

Nedimović: Jagnjetina prvo za Kinu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, nakon što su predstavnici kineske Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin u razgovoru sa aktuelnim predsednikom Tomislavom Nikolićem potvrdili da je Kina zainteresovana da godišnje iz Srbije uvozi 500.000 tona goveđeg mesa, da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjećeg mesa na tržište Kine.

- Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a nakon toga svinjsko meso - kazao je Nedimović. On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, dok su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako za list priča poljoprivredni analitičar Branislav Gulan, očekivanja da Srbija izveze toliko tona mesa u Kinu su nerealna jer je Srbija prošle godine uspela da proizvede oko 440.000 tona svih vrsta mesa, od čega je 75.000 tona junećeg, 300.000 svinjskog.

- To je nerealno i nemoguće zbog toga što je Srbija prošle godine proizvela 75.000 tona junetine, što je najmanje od kada postoji Srbija. Mi nemamo junadi da izvozimo - priča on i dodaje da je Jugoslavija 1990. godine u Evropsku uniju i Ameriku izvezla 50.000 tona bebi-bifa, od čega je 30.000 bilo iz Srbije.

- Iste godine u Srbiji je proizvedeno 650.000 tona svih vrsta mesa. Uporedite sa količinom koja se proizvodi sada i videćete da su njihova očekivanja nerealna - objašnjava Gulan.

(Blic/Bojana Bogosav)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track