Mihajlovićeva: Aranžman sa MMF važan zbog investitora
Foto: Tanjug Aleksandar Stojanovic

Uoči odluke o Srbiji

Mihajlovićeva: Aranžman sa MMF važan zbog investitora

InfoBiz -
Taj aranžman daje sigurnost svim bankama, fondovima i investitorima da mogu da ulažu u našu zemlju, rekla je ministarka

ZAJEČAR - Aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kome bi danas trebalo da se odluči u Vašingtonu, značajan je za Srbiju jer daje sigurnost investitorima koji žele da ulažu u našu zemlju, a ne zbog zaduživanja, izjavila je danas potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Taj aranžaman daje sigurnost svim bankama, fondovima i investitorima da mogu da ulažu u našu zemlju, rekla je Mihajlović novinarima u Zaječaru.Ona je istakla da je reč o aranžmanu iz predostrožnosti i da nije potrebno da se Srbija zadužuje i da troši taj novac, ali da će, kako je istakla, taj aranžman mnogo značiti državi.

"To govori da Vlada zna kuda ide i da ima jasan plan," rekla je ona i dodala da mnoge prethodne vlade nisu uspele da obezbede Srbiji taj aranžman.Ona je izrazila očekivanje da će Bord direktora MMF-a odobriti Srbiji taj aranžman i napomenula da je Vlada u prethodnom periodu vodila intezivne razgovore sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.Bord izvršnih direktora MMMF-a trebalo bi danas u Vašingtonu da donese odluku o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, što je stranim investitorima uvek nedvosmislen signal da je zemlja koja dobije takav sporazum finansijski stabilna i sigurna za ulaganje.

Novi trogodišnji aranžman, prema najavama članova Vlade Srbije, neće podrazumevati novi zajam od MMF-a za jačanje deviznih rezervi Srbije, jer je Srbija dovoljno likvidna, te joj kredit nije potreban.Vlada Srbije ovim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2015. godinu, obavezu da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora, odnosno, strukturne mere i mere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.Srbija je u poslednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om: od 2001. do 2004. stend-baj aranžman i 2009. aranžman iz predostrožnosti.Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track