Mihajlovićeva: BG aerodrom mora da se širi, ne može da primi ovolike putnike
Foto: Nebojša Mandić

Najveći protok putnika u celom regionu

Mihajlovićeva: BG aerodrom mora da se širi, ne može da primi ovolike putnike

InfoBiz -
U toku naredne godine moramo da se odlučimo na koji način ćemo ga proširiti, jer beogradski aerodrom neće moći da primi sve putnike, ako se nastavi ovaj tempo porasta, rekla je ministarka

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da će do polovine sledeće godine držva morati da se odluči na koji će način proširiti kapacitete beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

"Sasvim sigurno u toku naredne godine mi moramo da se odlučimo na koji ćemo ga način proširiti, jer beogradski aerodorom neće moći da primi sve putnike, ako se nastavi ovaj tempo porasta broja putnika", rekla je ona.Prema rečima Mihajlovićeve, beogradski aerodrom je prethodnih godinu dana imao najveći protok putnika u celom regionu. "Toliki porast broja putnika nije postojao ni u jednom planu i to je odlično za nas", rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Mihajlovićeva je rekla da beogradski aerodrom mora da se proširi i da dobije kvalitetnog partnera, ističući da je samo pitanje modela na koji način će to biti urađeno. Prema njenim rečima, memorandum o razumevanju koji je Aerodrom poptisao sa francuskom kompanijom Vansi aerodrom nije obavezujući dokument i predviđa neku vrstu konsultativnog odnosa. "Sporazum sa Vansijem je prvi korak u tome da beogradski aerodrom poboljša rukovođenje, odnosno kako oni vide način da se to uradi i koliko i šta bi trebalo u budućnosti uraditi da bi beogradski aerodrom bio centar jugoistočne Evrope", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, kompanija Vansi aerodrom upravlja sa 23 aerodoma ne samo u Francuskoj nego i u drugim državama. "To je iskustvo koje treba iskoristiti bilo da se radi o tome kako su povećali broj putnika, kako je izgledalo rukovođenje koje su to nove tehnike i tehnologije i šta bi nekom dinamikom tebalo da se uredi na beogradskom aerodromu", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ove godine očekuje rekordnih oko 4,6 miliona putnika, a u 2015. očekuje se između pet i pet i po miliona putnika, što je na gornjoj granici kapaciteta aerodroma, te će biti neophodno širenje terminala, a najavljena je i izgradnja drguge piste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track