MIHAJLOVIĆEVA: Gradnja 77 kilometara auto-puta od Niša do Merdara kreće 2018.
Foto: Dragana Udovičić

Srbija radi na povezivanju sa Bugarskom i Grčkom

MIHAJLOVIĆEVA: Gradnja 77 kilometara auto-puta od Niša do Merdara kreće 2018.

InfoBiz -

BEOGRAD - Projektna dokumentacija za auto-put od Niša do Merdara u dužini od 77 kilometara biće završena do leta, a radovi na izgradnji bi mogli da počnu veće sledeće godine, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje novinara koje konkretno radove možemo očekivati posle samita u Sarajevu na kome se razgovaralo o infrastrukturnim regionalnim projektima, Mihajlović je rekla da će se svakako graditi autoput Niš - Priština, kao i da Srbija želi da gradi i autoput Beograd - Sarajevo.

- Završava se projektno tehnička dokumentacija tokom leta, što finansira evropski Fond za Zapadni Balkan. Verujem da će u Trstu ove godine razgovarati predstavnici vlada sa EU o načinima finansiranja, kazala je Mihajlović. Ona je rekla da će Srbija brzo završiti eksproprijaciju zemljišta i da bi ako se završi dokumentacija polovinom ove godine i ako uđemo u modele finansiranja mogla da počne gradnja naredne godine.

- Razgovaraće se, takođe, i mi smo spremni za projekat gradnje autoputa Beograd - Sajarjevo, ali unutar BiH moraju da se dogovore o trasi - navela je Mihajlović. Ona je rekla da Srbija radi i na povezivanju sa Bugarskom i Grčkom putnim koridorima i prugama.

- Za nas je jako važan taj železnički koridor od Grčke do Budimpešte. Naša pozicija je centralna i mi smo svesni da od takvog infrastukturnog povezivanja zavisi stabilnost celog regina i na tome posvećemo radimo - naglasila je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track