Mihajlovićeva: Gradnja pruge do Budimpešte na leto 2015.
Foto: Tanjug

Ministarstvo građevine

Mihajlovićeva: Gradnja pruge do Budimpešte na leto 2015.

InfoBiz -
Ministarka je dodala i da je Ministarstvo saobraćaja dalo nalog da se poveća dozvoljena brzina na Pupinovom mostu koja sada iznosi 50 kilometara na sat i istakla da će se popraviti i projekat vezan za biciklističku stazu na tom mostu

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi modernizacija pruge Beograd-Budimpešta mogla da počne na leto 2015. godine, u periodu od jula do septembra.

"Najkasnije u aprilu biće završena studija za modernizaciju železničke pruge Beograd-Budimpešta, čija gradnja bi trebalo da počne na leto, u periodu od jula od septembra", kazala je ona na konferenciji za novinare.

Mihajlovićeva je najavila i da će u februaru 2015. godine početi rekonstrukcija 63 kilometara pruge na Koridoru 10 u sardanji sa ruskim železnicama, a naredne godine počeće i rekostrukcija pruge Beograd-Bar u delu koji prolazi kroz Srbiju.

"Koridor 10 biće završen do 2016. godine, početkom februara država će dobiti konačne ponude za koncesiju za koridor 11, čija bi izgradnja mogla da krene sredinom godine", dodala je ona.Govoreći o pojedinačnim projektima, ona je navela i da očekuje da gradnja Žeželjevog mosta bude kvalitetna i obavljena na vreme, dodavši i da će to gradilište obići 15. januara.

Dodala je i da je Ministarstvo saobraćaja dalo nalog da se poveća dozvoljena brzina na Pupinovom mostu koja sada iznosi 50 kilometara na sat i istakla da će se popraviti i projekat vezan za biciklističku stazu na tom mostu. Mihajlovićeva je kazala i da će u narednoj godini njeno ministarstvo izaći sa konačnim rešenjem za legalizaciju, koje će prema njenim rečima biti "brzo, jasno i efikasno".

"Legalizovaćemo sve što se legalizovati može", rekla je ona.Govoreći o građevinskoj industriji, ona je navela da država "ne duguje ni jedan dinar nijednoj građevinskoj kompaniji".Mihajlovićeva je, komentarišući velika dugovanja prema državi pojedinih građevinskih firmi, poput Mostogradnje, kazala da se ne živi od stare slave i da je spremna da razgovara sa svim građevinarima kako bi im pomogla da njihovo poslovanje bude pozitivno.Ministarka građevinarstva je kazala da Mostogradnja duguje tri milijarde dinara za porez i da ne zna kakvo će rešenje biti za tu firmu, odnosno da li će se udružiti sa drugim kompanijama ili će to preduzeće možda kupiti neka firma koja posluje pozitivno.

Direktor Železnica biće izabran do kraja 2014.Mihajlovićeva je izjavila danas da će do kraja ove godine biti izabran direktor Železnice Srbije."Komisija je završila svoj posao. Izabrano je nekoliko kandidata i očekujem od Vlade Srbije da o tome razpravlja", kazala je ona na konferenciji za novinare.Konkurs za izbor direktora Železnice objavljen je 9. oktobra, a prethodni direktor Dragoljub Simonović, smenjen je krajem jula, jer njegovim radom nije bio zadovoljan predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Na konkurs se prijavilo oko 50 kandidata.Mihajlovićeva je kazala i da će pripajanje javnog preduzeća Koridori Srbije javnom preduzeću Putevi Srbije biti završeno u januaru 2015. godine. "Planirali smo to ove godine. Iako je sve pripremljeno i dobili smo saglasnost od stranih finansijskih organizacija koje finansiraju određene infrastrukturne projekte, to spajanje nije u potpunosti završeno i biće tek u januaru. Kada se to završi biće raspisan konkurs za direktora i upravu Puteva Srbije", rekla je ministarka saobraćaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track