MIHAJLOVIĆEVA SA KIRBIJEM: Srbiji od snimanja filmova 50 miliona evra godišnje!
Foto: Tanjug

Procena filmske industrije

MIHAJLOVIĆEVA SA KIRBIJEM: Srbiji od snimanja filmova 50 miliona evra godišnje!

InfoBiz -
Ambasador SAD Majkl Kirbi je u šali kazao da se ne razmatra "stvaranje novog Holivuda na Dunavu", ali je istakao da će uvođenje podsticaja za kinematografiju biti važno za publicitet Srbije i za stvaranje novih radnih mesta

BEOGRAD - Srbija će za dve do tri nedelje doneti uredbu i pravilnik o finansijskim podsticajima fimskih produkcija, što bi u naredne dve do tri godine omogućilo da država od snimanja filmova godišnje zaradi najmanje 50 miliona evra, najavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

"Procena filmske industrije je da se od jednog evra podsticaja u kinematografiju, dobija 5,3 evra investicija u tu industriju", kazala je ona nakon razgovora s filmskim producentom Stivenom Šapirom. Na sastanku su bili i ministar privrede Željko Sertić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Mihajlović je rekla da će na osnovu podsticaja za domaće i strane filmske produkcije, država zaposliti više ljudi, razviti sektor malih i srednjih preduzeća, povećati turistički promet. Podsetila je da je Mađarska prošle godine od filmskih produkcija zaradila 120 miliona evra. "Prednost Srbije je što ima nekoliko velikih studija, radnu snagu koja može da ispuni sve zahteve koji se traže u toj industriji i producentske kuće raspoložene da učestvuju u tom poslu", kazala je ona.

Ministar privrede Željko Sertić je kazao da uredba o finansijskom podsticaju za filmsku produkciju predviđa izdvajanje novca iz budžeta za tu namenu. "Njen nacrt je urađen i predstoji usaglašavanje. Pored uredbe treba da se usvoji i pravilnik kojim će se definisati šta se daje od podsticaja, na koji način i u kom periodu", kazao je on navodeći da se još razmatra iznos novca iz postojećih budžetskih sredstava koji će biti usmerena na podsticaj filmske produkcije. Sertić je objasnio da cilj nije da se novac daje nekome da bi došao u Srbiju, već da bi se postojeći poslovni planovi filmskih produkcija poboljšali i da bi se zaposlio veći broj ljudi.

"Procena je da bismo u prve dve godine od usvajanja uredbe mogli da računamo tri do pet puta veće investicije od filmskih produkcija nego do sada", rekao je Sertić. On je istakao da će se Srbija kroz takve podsticaje promovisati kao investicionu destinacija i za kreativnu industriju kao što je kinematografija. Sertić je podsetio da je kreativna industrija jedan od motora razvoja u SAD i zemljama Zapadne Evrope.

Ambasador SAD Majkl Kirbi je u šali kazao da se ne razmatra "stvaranje novog Holivuda na Dunavu", ali je istakao da će uvođenje podsticaja za kinematografiju biti važno za publicitet Srbije i za stvaranje novih radnih mesta. Producent Stiven Šapiro koji je u Srbiji snimao film "Novembarski čovek", rekao je da je najava podsticaja filmskoj produkciji dobra vest. On je naveo da su Rumunija, Bugarska, Mađarska i Hrvatska kroz olakšice ili izgradnjom velikih studija privukle velike filmske produkcije koje poslednjih nekoliko godina tamo snimaju. Šapiro je kazao da će kada usvoji podsticaje i kada to producenti saznaju, i Srbija biti interesantna destinacija za snimanje filmova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track