Milijarda evra od MMF mamac za investitore
Foto: Dado Djilas

Međunarodni kreditori pomažu Srbiji

Milijarda evra od MMF mamac za investitore

InfoBiz -
Trogodišnji aranžman sa stranim finansijerima biće garancija domaćim i stranim ulagačima da Srbija sprovodi reforme u javnom sektoru i finansijama

BEOGRAD - Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlučio je sinoć u Vašingtonu da sa Srbijomom sklopi trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, u vidu kredita od milijardu evra. Ovo će, pre svega, biti signal stranim investitorima da je naša zemlja finansijski stabilna i sigurna za ulaganje.Bord izvršnih direktora MMF odobrio je Srbiji trogodišnji stend-baj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra, koji je, prema želji srpskih vlasti, aranžman iz predostrožnosti, objavljeno je na sajtu MMF. Program je, kako je navedeno, baziran na tri osnovna stuba: ozdravljenje javnih finansija, unapređenje stabilnosti i fleksibilnosti finansijskog sektora i sprovođenje sveobuhvatnih strukturnih reformi.Teške i dobre reforme- Na ovaj način formiraće se solidna osnova za otvaranje novih radnih mesta i povratak zemlje na održivu putanju rasta - saopštio je MMF.Prvi zamenik generalnog direktora i v. d. predsedavajućeg Dejvid Lipton naveo je u tom dokumentu da bi vlasti u Srbiji trebalo pohvaliti „zbog jačanja kredibiliteta plana reformi, tako što su preduzele teške ali neophodne mere u prošloj godini, uključujući reforme tržišta rada i penzionog sistema“.- Prikladan je fiskalni paket Vlade Srbije kojem je cilj da vrati javni dug u odnosu na BDP na silaznu putanju do 2017. Fokus na obaveznim izdacima, smanjivanju državne pomoći i minimiziranju fiskalnih rizika naraslih od javnih preduzeća jeste garantovan - naveo je Lipton.- Ponosan san na to što je Srbija dobila priznanje od MMF i cele međunarodne zajednice za teške mere i naporan rad u prethodnom periodu - napisao je sinoć premijer Aleksandar Vučić na svom Tviter nalogu.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da će se dogovor sa MMF dobro odraziti na investicije, kao i da je njegova direktna posledica porast vrednosti dinara.Aranžmanom Vlada preuzima obavezu da sprovede fiskalnu konsolidaciju i restrukturiranje javnog sektora, kao i da u naredne tri godine smanji deficit za 1,3 do 1,4 milijarde evra ili za 4,25 odsto BDP.Prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza uslediće polovinom maja.Pozitivan signalNebojša Savić, predsednik Saveta guvernera NBS, izjavio je da je to dobar signal svim investitorima i da je Srbija na dobrom reformskom putu.Ovo je zeleno svetlo za ono što je urađeno. I garancija onoga što je ključno za nas - fiskalne strategije, koju treba sprovesti, i reforme javnih preduzeća. Zeleno svetlo će značiti i mogućnost priliva sredstava koja su obezbeđena, ali su dosad bila uslovljena - ističe Savić.

Ministar Dušan VujovićI ŽELEZARA U ARANŽMANUMinistar finansija Dušan Vujović rekao je sinoć da je „Železara“, kao i sva druga javna preduzeća, obuhvaćena aranžmanom sa MMF zato što je namera da se zaustavi tok državne pomoći i subvencija. On je rekao da postoje tri modela rešenja za „Železaru“, a pošto direktna privatizacija nije urodila plodom, ostaju model menadžment-ugovora ili model stečaja.- MMF postavio samo uslov da „Železara“ ne bude i dalje opterećenje za budžet - naveo je Vujović za RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track