MINISTAR VUJOVIĆ NAJAVIO: Držžava prodaje stanove, poreznici procenjuju vrednost
Foto: Marina Lopičić

Prodaja nepokretnosti u svojini Republike

MINISTAR VUJOVIĆ NAJAVIO: Držžava prodaje stanove, poreznici procenjuju vrednost

InfoBiz -
"Država još nema detaljan popis imovine, niti jasne kriterijume za upravljanje društvenom svojinom. Predlogom želimo da se u nekoliko koraka približimo bilansu stanja, da znamo šta, pa da na najboljii način rešimo pitanje strukture resursa", rekao je Vujović

BEOGRAD - Država će u narednom periodu u okviru najavljene prodaje državnih nepokretnosti ponuditi poslovne prostore i stanove, koji su već dati u zakup i nisu nužni za funkcionisanje države, ali ne i diplomatska predstavništva, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike, rekao da je taj predlog pokušaj države da se približi bilansu stanja kada je reč o imovini.

"Država još nema detaljan popis imovine, niti jasne kriterijume za upravljanje društvenom svojinom. Predlogom želimo da se u nekoliko koraka približimo bilansu stanja, da znamo šta, pa da na najboljii način rešimo pitanje strukture resursa", rekao je Vujović.

On je naveo da je sada reč o prodaji objekata koji nisu funkcionalno povezani sa operativnim funkcionisanjem države, a da se neće prodavati diplomatska predstavništva.

"Imamo posebnu upravu koja se bavi pitanjima upravljanja imovinom i ona želi da rastereti taj fond imovine. Ovo se ne odnosi na fond diplomatsko-konzularnih predstavništava, nego na stanove, poslovni prostor ... To su objekti mahom nasleđeni iz perioda bivše Jugoslavije. Želimo to da evidentiramo i prodamo u dogledno vreme", rekao je Vujović.

On je naveo da se u predlogu definiše i pravo preče kupovine postojećih korisnika poslovnog prostora i stanova. Kako je rekao, bilo je nekoliko pokušaja da se slična stvar uradi ranije i tada je nešto privatizovano, a nešto nije.

"Tada se pokušalo i sa fiksnim definisanjem vrednosti u zakonu, a sada nije tako. Ovde će se to raditi po tržišnoj vrednosti koja će se utvrđivati na osnovu procene", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, predlog je da procenjivač bude Poreska uprava, kao i da se zakon ograniči i tajanje zakona, te da važi samo za poslovni prostor ili nekretnine koje su bile pod ugovorom do 31. decemba 2014. odnosno 1. januara ove godine.

"To je predloženo da bi se sprečilo naknadno sklapanje ugovora da bi se koristile pogodnosti zakona", rekao je Vujović. Da bi zakon bio primenjiv, za razliku od nekih drugih prethodnih po kojima se, kako je rekao, nije realizovala nijedna transakcija, predlaže se da se u transakciji valorizuju ulaganja zakupca do 20 -25 odsto tržišne vrednosti stana, a na osnovu kompetentne procene veštaka.

"U našem slučaju to će biti Gradski zavod za veštačenje Beograda", zaključio je ministar Vujović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track