MINISTAR VUJOVIĆ: Uspešan aranžman s MMF, rast plata i standarda
Foto: Aleksandar Jovanović

Konferencija Juromani u Beču

MINISTAR VUJOVIĆ: Uspešan aranžman s MMF, rast plata i standarda

InfoBiz -

BEČ - Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da, ukoliko trogodišnji aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF, koji ističe početkom 2018. bude uspešno završen, građani mogu da računaju da postoje trajne osnove za rast, koje će omogućiti i rast dohodaka i standard.“

Sve što vlada radi u okviru trogodišnjeg aranžmana koji je u februaru 2015. zaključila sa MMF-om, usmereno je na stvaranje osnove za trajno povećanje plata i penzija”, rekao je Vujović novinarima na marginama konferencije Juromani u Beču.

Njegova procena je da, ako se treća godina programa uspešno završi, može da se računa sa trajnim osnovama rasta, koje će omogućiti rast plata, dohotka i standarda “Kada budemo videli kako se realizuje, kada dođemo do kraja programa, razgovaraćemo o daljem koraku”, rekao je on. Ministar je podvukao da su plate u javnom sektoru i penzije već povećane i to povećanje je uneto u budžet za 2017. godinu.

"Dinamika isplata plata koje su povećane 1. januara isplaćuje se u dve ture u februaru – 5. i 20. februara“, dodao je on.Kada je reč o platama u privatnom sektoru, Vujović je rekao da će one zavisiti isključivo od uspeha privatnih firmi i njihovih prihoda. “Čak i frme koje se delimično finansiraju iz budžeta ostvaruju veliki deo dohotka na trzištu od kojeg zavisi koliki će im prihodi, pa samim tim i zarade biti”, zakljucio je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track